Moda i ljepota
0

Lijepi ljudi zarađuju 12% više nego "ružni"

Sarajevo-x.com
Svi vi koji mislite da ljepota nije bitna te da je važno ono što je iznutra, pripremite se za šok. Čini se da su lijepi ljudi, pored toga što su oku ugodniji, uspješniji, lakši za saradnju te zarađuju više, tvrdi Independent. Ipak, i pored toga, postoji nekoliko načina da se izborite i sa tim "nedostatkom".

Stručnjaci, koji su istraživali da li je ljepota prednost na poslu, došli su do zaključka da oni koje populacija generalno smatra privlačnima zarađuju 12% više nego neprivlačni zaposlenici.

Glavni razlog za ovakav rezultat jeste da ih drugi percipiraju kao kooperativnijim i spremnijim za priskočiti u pomoć.

U studiji, koja je objavljena u "Journal of Economic Psychology", Univerziteta California, stručnjaci su proučavali tri grupe subjekata podijeljene prema generalnoj percepciji fizičke privlačnosti. Posmatrano je njihovo međusobno ponašanje i razlika u dohodcima.

"Privlačne osobe zarađuju više novca, nego srednje privlačne osobe, koje opet zarađuju više nego neprivlačne osobe", tvrdi se u studiji.

Naučnici tvrde da je njihov rad primjenjiv na različita društva i poslovna okruženja.

Dobra vijest za "ružne" jeste da, kada neko lijep ne radi posao kako treba, njihov izgled im nije od pomoći. Štaviše, u tim situacijama njihov dobar izgled igra protiv njih. U takvim situacijama, neprivlačne osobe izlaze kao pobjednici.

Ipak, ne očajavajte ako mislite da vas to unazađuje. Kada vas priroda nije obdarila sa crtama lica kakve donose 12% veći dohodak, evo nekoliko savjeta kako da kompenzirate taj "nedostatak".

  1. "Upakujte se": Dobra odjeća vam neće pomoći da bolje radite, ali će promijeniti način na koji se vaš rad percipira.

  2. Istaknite osobine: Budite sigurni u svoj izgled i tako gradite jaku sliku o sebi.

  3. Napravite si trademark: Kao što Bono ima prepoznatljive naočale, nađite i vi za sebe nešto što će vas izdvajati iz gomile.

  4. Fokusirajte se na "mekane moći": Koristite svoje vrijednosti, stil i tačku gledišta kako biste privukli ljude. Uvijek stojte pravo, nikada se ne grbite.

  5. Izoštrite govor: Sposobnost da "se prodate" te da iznesete svoje ideje razumljivo i jasno je najbitnije od svega.