Moda i ljepota
41

Kupovinom jednog dara darujte dvaput: Nakit i figurice umjetnice iz SOS Dječijeg sela

Piše: A. P.
Dan zaljubljenih će u Lukavcu obilježiti i prodajna izložba unikatnih radova djevojčice iz SOS Dječijih sela u BiH.

Umjetnica Nermina izrađuje nakit i druge figurice prigodne za poklon voljenim osobama, a danas će ih prodavati na svom štandu u hipermarketu Bingo u Lukavcu od 11 do 16 sati.

Unikati po simboličnim cijenama

Nerminine rukotvorine zrače ljubavlju i predanošću te su savršen poklon za one prema kojima to osjećate. Ogrlice, narukvice, naušnice, kutijice za nakit, keramičke figurice... - sve to možete kupiti u subotu po simboličnim cijenama, a kupovinom Nermininih unikata, osim što ćete obradovati voljenu osobu, pomoći ćete kreatorici u nabavci novog materijala.

Nermina je učenica Srednje građevinsko-geodetske škole, smjer Arhitektonski tehničar. Svoju kreativnost i preciznost pokazat će i na ovom polju, a namjera joj je nastaviti se baviti ovim hobijem i poslije srednje škole.

Kreativna odlikašica

Ova svestrana djevojka bavi se i sportom (košarkom), odlična je učenica i povrh svega vrijedna i poduzetna. Materijali s kojima radi i stvara su raznovrsni.

"Kad sam bila manja, mama mi je pomagala da osmislim i recikliram odbačene stvari. Tako smo pravile figurice i svrsishodne predmete od kartona za jaja, kore od narandže, trakica koje ostaju iza samoljepljivih koverti, staklenih flašica od sokova i rolni od toalet papira i ubrusa", kaže Nermina.

Voli se i likovno izražavati i veoma je kreativna u izradi maski za maskenbale. Njene ideje su uvijek originalne. U posljednje vrijeme najinteresantnija joj je izrada nakita od fimo mase.

"Potrebno je malo više vremena i truda da bi se izradio komad nakita", priznaje, ali i dodaje da joj je uvijek nanovo interesantno iščekivati kako će svaki komad nakita izgledati.

Skup materijal za izradu

Masa je skupa, nije je lako ni nabaviti, a prethodno je morala osigurati i alat za izradu.

Ukratko je objasnila kako taj proces izgleda: "Fimo masa se razmekšava rukama ili oklagijom, provlači se kroz mašinu za izradu tjestenine i po nekoliko puta, sve zavisi od toga koju boju ili koju mješavinu boja želite. Zatim se posebnim priborom sijeku trakice ili prave kuglice, pa se sve peče na laganoj vatri, dodaju kvačice, sajlice, lančići i onda se posebnim bojama postiže željeni sjaj nakita".

Nerminin nakit za sada krasi veliki broj žena i djevojaka. U svakom tom komadu prepoznaje se rad umjetničke duše. Njen nakit je jednostavan i lijep i nikad joj nije ništa ni teško ni mrsko napraviti.