Moda i ljepota
0

Gojaznost povećava rizik od raka dojke

FENA
Žene koje u odraslom dobu dobijaju na težini doživotno su izložene povećanom riziku od obolijevanja od svih vrsta raka dojke, pokazuje jedna nova američka studija koja se samo nadovezuje na brojne ranije koje su dovodile u vezu debljinu i ovu vrstu raka.

Na uzorku od 44.000 žena istraživači iz Američkog udruženja za rak ustanovili su da što se žena više goji, to se izlaže većem riziku od svih tipova raka dojke, izvještava Reuters.

Žene koje su u odraslom dobu dobile preko 27 kilograma izložene su gotovo dvostruko većem riziku da obole od tzv. "daktalnog" tipa tumora dojke i jedan i po puta većem riziku da obole od kancera dojke "lobularnog" tipa, u poređenju sa ženama koje su dobile 10 ili manje kilograma.

Žene koje su se ugojile više od 27 kilogram su osim toga bile izložene trostruko većem riziku da im rak dojke metastazira od onih koje su se ugojile do 10 kilograma.

Zna se da masno tkivo proizvodi estrogen, a rizik od raka dojke u vezi je s povećanim nivoom estrogena.

Ranije ovog mjeseca objavljeni su rezultati jedne studije koja je pokazala da je povećan rizik obolijevanja od raka dojke i kod žena koje su tokom 20 godina bile podvrgnute terapiji nadoknađivanja estrogena radi ublažavanja simptomi menopauze.

Rak dojke je inače drugi najčešći uzročnik umiranja od kancera američkih žena, nakon raka pluća. Svake godine se u SAD-u dijagnosticira više od 200.000 novih slučajeva ovog oboljenja i oko 40.000 smrtnih slučajeva od njega, podaci su Američkog udruženja za rak.

U svijetu od raka grudi oboli godišnje preko 1,2 miliona žena i muškaraca.