Moda i ljepota
0

Dizajner Arnel Vučić: Domaće modne kuće nemaju jasnu viziju ni organizaciju

Klix.ba
Arnel na Nivea BH Fashion Weeku
Arnel na Nivea BH Fashion Weeku
Modni dizajner Arnel Vučić (29) iz Travnika na nedavno završenoj sedmici mode u Sarajevu predstavio je couture kolekciju.

"Poželio sam malo pobjeći od komercijalizacije i formule u kojoj kao stvaralac moram zadovoljiti zadane parametre, kao što je cijena finalnog proizvoda, što ekonomičniji izbor sirovine, konstitucija ciljane grupe na tržištu i slično. Tako sam odlučio predstaviti couture kolekciju i više sam se vodio željom da se ostvarim kao stvaralac nego da kupim publiku varijantama koje osvajaju na prvi pogled", objasnio je Vučić.

Kaže da je zadovoljan kreacijama koje se "daju čitati kao knjiga" i zato jer je pokazao zrelost i sazrijevanje.

"Modeli proizilaze jedan iz drugog, oblici su harmonični, mnogo je detalja, a kao cjelina kreacije su jednostavne, pregledne i 'smirene'", opisao je Arnel kolekciju za čije stvaranje je potrošio nešto više od dva mjeseca.

Govoreći o inspiraciji, priznaje da mu se dešavaju kreativne pauze, odnosno periodi kada se na prvu oduševi idejom, ali kad proanalizira skicu koju je napravio, shvati da to nije ono što od sebe traži u tom trenutku.

"A zato se dese i oni super sjajni momenti kada ideje samo izlaze iz vas, ideja preko ideje nastaje i tada je najbitnije skicirati, pogotovo karakteristične detalje koji u biti i nose čitav model", priča Arnel.

Dodaje da mu je kad je bio mlađi bilo smiješno i nezamislivo da se neki dizajneri ne odvajaju od svog bloka, ali da to danas razumije.

"Najgore mi je kada me počne hvatati san u krevetu i ideja mi sine, pa moram ustajati i paliti svjetlo da to nacrtam jer ujutro se ozbiljno ne sjetim šta je to bilo toliko impresivno na tom modelu (smijeh). A vječita inspiracija vjerujem svakome kreatoru je ta posebna ženska ljepota i to sigurno nije floskula. Postoje mnoge ljepote, ali ljepota žene je posebna", kazao je ovaj Travničanin s adresom stanovanja u Donjem Vakufu.

Svoju prvu kolekciju napravio je sa 16 godina i predstavio je na modnoj reviji. Sada mu je 29, a već je imao priliku dizajnirati za poznatu englesku glumicu i model Elizabeth Hurley, a fotografija na kojoj nosi Arnelovu jaknicu obišla je svijet.

Elizabeth Hurley u jakni sa šljokicama koju je dizajnirao Arnel
Elizabeth Hurley u jakni sa šljokicama koju je dizajnirao Arnel

"Bio bih neiskren kad bih rekao da mi ta saradnja nije imponovala. Pomogla je meni kao stvaraocu kao smjernica da sam na dobrom putu. Ironično je da sam četiri mjeseca prije toga radio u jednoj bh. firmi u kojoj su mi objasnili da 'i nisam baš na dobrom putu'", prisjeća se kroz smijeh Vučić i ne krije da je zahvaljujući tome uspostavio kontakte sa ljudima iz svijeta mode.

O timskom radu u domaćim modnim kućama nema pozitivno mišljenje.

"Znate, nekada bih prosto da se malo povučem, da idem na svoj posao, dizajniram, doprinosim razvoju kompanije i utječem na modna kretanja u našoj zemlji. Međutim, kako su naše modne kuće pioniri u ovom poslu, često je sama vizija, organizacija pa i politika firme haotična. A obično su dizajneri podijeljeni, svaki otprilike radi i opredijeli se za jedan stil, početna tačka nam je ista, iz iste priče startamo kolekciju. Nakon pet mjeseci, kada se sve to nađe u showroomu, vrlo je evidentno ko je shvatio zadatak, a ko nije. Tada u modnim kućama zna nastati haotična situacija, jer je uloženo dosta vremena i novca, a rezultat nije očekivano dobar. E zato vam kažem da naše firme nemaju najbolje iskristalisanu viziju, kao ni organizaciju, što se nažalost evidentira na samom izlogu. S druge strane, kada radite samostalno, imate više slobode, i onda taj individualni pristup konzumentu, koji garantira boljom kvalitetom. Spoznate kupca, osjetite da li se može ili ne može iznijeti određeni komad i, vjerujte, najsretniji budete kada dobijete e-mail od sasvim desete osobe sa čestitkama, jer je na nekom dešavanju osoba koja je nosila vašu haljinu bila daleko najgledanija i posebna", kaže ovaj bh. dizajner.

Arnelov san je da odjeća s njegovim potpisom bude sinonim ozbiljnog stvaranja, ali je svjestan da je na našem podneblju jako teško profesionalno se baviti modom i živjeti od autorskog rada. Ipak, dodaje da se onome što stvara bezrezervno daje, a to se, kaže Arnel, događa samo kad su u pitanju prave ljubavi.

Vezani članci