Moda i ljepota
22

Caroline Cossey je prva transrodna osoba koja se slikala za Playboy

Klix.ba
Caroline Cossey prvi put se pojavila u Playboyu 1981. godine kada se nije znalo za njen transrodni identitet. Deset godina nakon otkrila je svoju tajnu i postala prvi transrodni model među popularnim Zečicama jer je Playboy ponovo objavio na naslovnici.

Engleska ljepotica koja sada ima 60 godina, otvorila je dušu za Cosmopolitan ispričavši o svojoj borbi tokom tranzicije. Kazala je kako bila mala kada je shvatila da nešto nije uredu. Identificirali su je kao osobu muškog spola jer je imala penis, ali ona se igrala s lutkicama i voljela modu. Shvatila je da je totalno drugačija od svog brata.

Kada je bila na časovima seksologije shvatila je da se osjeća kao žena i da je privlače muškarci. Pomislila je da je gay, ali je shvatila da se ne osjeća tako. Kako je rasla tako je puštala kosu, te je shvatila da se gay muškarcima nije sviđala jer je imala ženska leđa, a oni su tragali za pravim muškarcima. U gay klubove joj nije bio dozvoljen ulazak jer su mislili da je transvestit. Shvatila je da je transrodna osoba kada je upoznala drugu transrodnu osobu. Shvatila je da silno želi operaciju kojom će postati žena.

Godine čekanja do promjene spola

Iako je u Velikoj Britaniji operacija promjene spola obuhvaćena zdravstvenim sistemom, morala je čekati nekoliko godina dok je ostvarena. Prvo je morala ići psihijatru, a potom čekati dvije godine na odobrenje, a potom još dvije godine dok nije došla na listu za operacije.

No, nije mogla čekati toliko dugo i prikupljala je novac sama. Počela je raditi kao djevojka za zabavu jer je tada već izgledala poput žene. Prvo je ugradila imaplatate u grudi zahvaljujući bogatom prijatelju koji joj je to platio kao poklon. To nije bilo jedini put da bude plaćena za svoje unikatno tijelo. Jednom se zaljubila u muškarca iz Kuvajta i zbog njega je preselila tamo. Obasipao je darovima poput nakita, haljina i penthousom. No, rekao joj je da, ukoliko želi nastaviti vezu s njim, ne smije okončati proceduru tranzicije. Caroline je odbila i ostavila ga.

Nakon raskida 1974. godine skupila je dovoljno novca za operaciju jer je radila kao striptizeta u Rimu. Tada je počela raditi i za modnu agenciju.

Tabloidi je razotkrili

Nakon što je dobila ulogu u filmu James Bond, Playboy je pozvao da pozira za njih. Godinu dana nakon toga, jedan tabloid je došao do podataka i razotkrio daje rođena kao muško.

"Kada se to dogodilo počela sam se kriti i pokušala sam izvršiti samoubistvo. Probudila sam se u kupatilu u tekućini koju sam ispovraćala. Osjećala sam se posramljeno. I u jednom trenutku više nisam mogla, odlučila sam preuzeti kontrolu nad svojim životom", kazala je.

No, tada su je počeli ignorisati mnogi ljudi, a agenti su joj davali transseksualne uloge.

"Shvatila sam da mi to ne treba i da trebam sačuvati zdrav razum. Imala sam nekoga ko me je volio i nisam željela nastaviti s tim cirkusom. Stopirala sam karijeru", prisjetila se.

No, vremena su se promijenila. Ponovo je dobila poziv od Playboya i dobila vlastiti photo shooting 1991. godine. Fotografisala se gola sa šalom leoparda okolo vrata.

"Uradila sam jer sam htjela pokazati svima da transrodne osobe mogu biti seksi i atraktivne te pomoći u ukidanju predrasuda o nama", rekla je.

Sretno udata

Caroline je sretno udata žena i poručila je svim transrodnim osobama da ih ne definiše ono što im je između nogu.

"Većina transrodnih osoba se muči s tim što im se genitalije ne poklapaju s džender identitetom. Ali želim im poručiti da njihove genitalije ne definiraju njihov spol", rekla je Caroline.