New York
238

Brojne zvijezde na Met Gala večeri u kreacijama inspirisanim katoličanstvom

Klix.ba
(Foto: EPA-EFE)
Met Gala, jedan od najvažnijih događaja u svijetu mode, održan je sinoć u Metropolitan muzeju umjetnosti u New Yorku.

Modni dizajneri i zvijezde iz cijelog svijeta su na ovom humanitarnom događaju koji organizuje urednica američkog Voguea Anna Wintour nosile neobična izdanja i ekstravagantne modne kombinacije.

Tema ovogodišnjeg bala bila je "Nebeska tijela: Moda i katolička mašta", a cilj je bio prikazati kako je katoličanstvo kroz historiju utjecalo na modu.

"Moda i religija se već dugo isprepliću i međusobno nadahnjuju. Iako je ovaj odnos složen i često osporavan, činjenica je da je religija stvorila neke od najinovativnijih kreacija u historiji mode", rekao je kustos Andrew Bolton.

U ulozi domaćina ove godine su bile Amal Clooney, Rihanna i Donatella Versace. Organizatorica ovog događaja Anna Wintour zablistala je u Chanel haljini.

Rihanna je nosila biskupsku kapu, kratku haljinu i plašt modne kuće Maison Margiela iza koje stoji dizajner John Galliano koji je inspiraciju za ovu kreaciju pronašao u raskošnim papinskim i biskupskim odijelima.

Amal Clooney je oduševila prisutne kreacijom Richarda Quinna, baš kao i Blake Lively koja je nosila zlatni korzet i dugu crvenu suknju sa šlepom modne kuće Versace.

Crvenim tepihom su, u zanimljivim modnim kreacijama, prošetale Katy Perry čiju su haljinu krasila anđeoska krila, Sarah Jessica Parker koja je pažnju privukla Dolce&Gabanna zlatnom haljinom i velikom krunom na glavi, Rita Ora i Jennifer Lopez.