Miss države Oregon
0

Bosanka Danijela Krstić u utrci za miss Amerike

Sarajevo-x.com
Danijela Krstić
Danijela Krstić
Danijela Krstić, rođena u BiH, aktuelna je miss američke države Oregon koja će se 24. januara takmičiti sa još pedeset djevojaka za titulu miss Amerike u Las Vegasu, piše srbijanski Blic.

Danijela je sa porodicom izbjegla u Ameriku iz ratom zahvaćene BiH, uz mnogo truda i volje savladala mnoge životne nedaće, a sada je na putu ostvarenja svojih snova.

Danijela Krstić rođena je u BiH, gdje je do rata živjela sa roditeljima i starijom sestrom. Međutim, njeno do tada sretno detinjstvo naglo je prekinuto kada je imala samo osam godina.

  • Morali smo da ostavimo sve za sobom, a kada ste dijete, mnogo toga ne razumijete. Moje iskustvo iz djetinjstva naučilo me je da vam život kakav poznajete može biti oduzet preko noći i da materijalne stvari ne vrijede ništa u poređenju sa ljubavlju - rekla je Danijela za Blic.

Porodica Krstić, otac Milenko, inženjer, majka Branka, sestra Aleksandra i Danijela postali su izbjeglice koje su utočište nalazile kod bilo prijatelja, a budući da su bili bez novca, svu odjeću su morali da pozajmljuju. Krstići su odlučili da se isele u Ameriku, međutim, proces provjera, pribavljanja dokumenata, viza, intervjua i odobrenja bio je dug i mučan, ali su uspjeli i zaputili se u gradić Bethany u Oregonu. U Bethanyju su neko vrijeme boravili kod bliskih prijatelja, da bi se zatim preselili u iznajmljeni stan. Danijela, kojoj je tada bilo 14 godina, i njena sestra nastavile su školovanje u obližnjoj srednjoj školi.

Nakon srednje škole Danijela se upisala na državni univerzitet Portland, a dvije godine kasnije prebacila se na Oregon institut za tehnologiju, gdje je diplomirala kao zubni tehničar i specijalista za oralnu higijenu. Prije dve godine, kao dvadesetdvogodišnjakinja, prijavila se za lokalno takmičenje za miss smatrajući da će tako zaraditi dodatni novac za školovanje.

Pobijedila je i postala miss Klamath okruga i tako se plasirala među 10 kandidatkinja koje su se takmičile za mis Oregona, a Danijela je tu titulu i osvojila 2008.

Nakon pobjede, Danijela je izjavila da je za nju ova titula dokaz da se rad i vjera u sebe isplati. Djevojke koje učestvuju na takmičenju za miss Amerike trenutno se pripremaju na krstarenju luksuznim brodom ”Queen Mary”.