Moda i ljepota
0

Azijsko-pacifička regija najavljuje bolju prevenciju ptičje gripe

FENA
Vodeći zdravstveni zvaničnici u azijsko-pacifičkoj regiji najavljuju da će pojačati mjere prevencije kako bi se u predstojećoj "sezoni gripe" smanjio broj zaraza i žrtava među ljudima, dok iz Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) upozoravaju da pandemija ptičije gripe i dalje vrlo ozbiljno prijeti.

Regionalni direktor SZO-a za oblast Zapadnog Pacifika Richard Nesbit kaže da SZO "najviše zabrinjava mogućnost proširenja zaraze s ptica na ljude".

"Mnogi zdravstveni sistemi pate od pomanjkanja ljudstva i opreme, pa je u vrijeme SARS-a i ptičije gripe došlo ne samo do velike ljudske patnje nego su ozbiljno bile pogođene i privrede", kazao je dr. Nesbit.

Prema njegovim riječima, zemlje moraju imati gotove planove za sučeljavanje s naglim izbijanjem raznih vrsta bolesti, ali se moraju usredotočiti i na srednjoročnu i dugoročnu bitku protiv infektivnih bolesti.

Nesbit poručuje da je najvažnije da "brza, početna reakcija bude uspješna".

Nekoliko ministara zdravstva država azijsko-pacifičkog regiona obećalo je, na međunarodnoj konferenciji u Aucklandu, da će aktivnije graditi bolji sistem praćenja i prevencije bolesti.

Sekretar za zdravstvo u Hong Kongu York Chou rekao je da će "Hong Kong poboljšati rad svih svojih nadležnih službi, nakon što je od marta ove godine uspješno provedena zabrana držanja živine na otvorenom".

Zamjenik ministra zdravlja Kine Jiang Cuojun poručio je da bogatije zemlje imaju obavezu da siromašnim susjedima pomognu kako bi se sistem odbrane od ptičije gripe unaprijedio i bio efikasan u cijelom regionu.

Najmanje 144 osobe umrle su od posljedica infekcije patiogenim virusom H5N1, koji izaziva ptičiju gripu. Stručnjaci strahuju da će predstojećih nekoliko mjeseci, posebno u Aziji, donijeti novi talas zaraze i nove ljudske žrtve.

Širenju infektivnih bolesti doprinose ubrzana globalizacija, urbanizacija, prekogranična putovanja i trgovina.