Studija američkih naučnika
0

Ako želite oblikovano tijelo, ne koristite pilulu

Sarajevo-x.com
Žene koje žele imati lijepo oblikovano i mišićavo tijelo, trebale bi izbjegavati oralno uzimanje kontracepcijskih sredstava, objavili su američki naučnici nakon sprovedene studije.

U studiji koju su sproveli naučnici Chang-Woock Lee i Steven Riechman sa teksaškog Univerziteta A&M, te Mark Newman sa Univerziteta u Pennsylvaniji učestvovalo je više od 70 zdravih žena u dobi od 18 do 31 godine koje su tokom deset sedmica vježbale pomoću tegova. Pola ispitanica je koristilo pilulu, a druga polovica nije, objavio je Reuters.

Tokom studije žene su poticane da uzimaju pola grama proteina dnevno kako bi imale dovoljno kalorija za izgradnju mišića.

Ispitanice iz obje skupine vježbale su tri puta sedmično uz nadzor trenera istim programom i intenzitetom vježbi.

Po završetku istraživanja, naučnici su došli do podataka da su žene koje nisu koristile kontracepcijska sredstva dobile veću mišićnu masu.

Također, uzorci krvi koji su uzeti prije i nakon završetka studije pokazali su da žene koje uzimaju pilulu imaju manju razinu testosterona, hormona odgovornog za stvaranje mišićne mase, te daleko veću razinu hormona koji 'razbija' mišićnu masu, takozvanog, kortizola.

Studija koju će naučnici prezentirati u New Orleansu, dokazala je da kontracepcijska sredstva imaju negativan utjecaj na stjecanje mišićne mase i oblikovanje tijela, no nije uspjela odgovoriti na pitanje - radi čega? Zbog toga će naučnici nastaviti svoje istraživanje, jer kako kažu moraju objasniti radi čega se to dešava.