Bh. modni dizajner
160

Adnan Hajrulahović Haad za Klix.ba: Ne priznajem trendove, važno je biti svoj

Piše: Mirza Abaz
Adnan Hajrulahović Haad
U sarajevskoj Vijećnici 21. novembra u 20 sati bit će upriličena modna revija "Elizabeta Bosanska" jednog od najeminentnijih bh. modnih dizajnera Adnana Hajrulahovića Haada. Ovim povodom smo razgovarali s Haadom o njegovim novim kreacijama, o stanju modnih dizajnera u BiH i razlogu zašto ne treba slijediti trendove.

Adnan Hajrulahović Haad je bh. modni dizajner koji je u svom bogatom dizajnerskom opusu imao priliku istraživati sve aspekte mode. Na samom početku rada istraživao je apstraktnu i konceptualnu modu, pripremao pret-a-porter kolekcije, radio je ready-to-wear kolekcije, dizajnirao industrijsku i sportsku odjeću, ali fokus njegovog dizajna oduvijek je bio na visokoj modi.

Znanje i iskustvo u modi je uložio u edukaciju velikog broja tekstilnih i modnih profesionalaca u svim sferama djelovanja, krenuvši od šivača, krojača, konstruktora i dizajnera. Na bh. modnoj sceni Haad je pionir slobodnog i brendiranog pristupa modi, a kooperirao je u izgradnji mnogih domaćih modnih brendova.

Kako je naveo za portal Klix.ba, svoju modnu inspiraciju crpi iz bogate historijske i kulturne baštine BiH i smatra da je uloga modnog dizajnera, osim da ponudi nova estetska i praktična rješenja u odijevanju, da čuva i njedri identitet naroda kojem pripada. Navodi i to da ne priznaje trend kao kategoriju i smatra da je potreba čovjeka da ide dalje i traži moderna i nova rješenja, ali ističe da ono što je lijepo zauvijek ostaje lijepo.

Revija "Elizabeta Bosanska" je priča o identitetu kroz lik žene

"Krajem novembra predstavit ću novu kolekciju koja je moje promišljanje o svijetu kakav me danas okružuje. Ne bavim se trendom i moje revije uvijek imaju snažne poruke. 'Elizabeta Bosanska' je modno-artistička priča o našem identitetu i kontinuitetu kroz lik jedne snažne žene koja je dokaz da na ovim prostorima žena oduvijek ima veoma bitno mjesto u društvu. Simbolika Elizabete je i u tome da da čvrst dokaz da je Bosna oduvijek evropska zemlja, a Elizabeta kao bosanska princeza koja je suvereno vladala Ugarskom i Poljskom uz prefiks bosanska. Poruka ove revije je snaga i položaj žene u društvu, evropska pripadnost naroda BiH i kontinuitet kulturnog naslijeđa i tradicije te kao takva šalje poruku mira i zajedništva iz konteksta historije", govori Haad o svojoj predstojećoj reviji.

Važno je istaći da Jeyla Glavović vodi ekipu modela koji će nositi kreacije 'Elizabete Bosanske', a za nekoliko dana je kasting i fiting za reviju. Kako ističe Adnan Hajrulahović, s Jeylom Glavović je sarađivao i ranije i smatra kako dobru saradnju ne treba mijenjati.

"Kolekciju 'Elizabeta Bosanska' čini prije svega jedan artistički koncept i pristup modi. Pored toga što želim predstaviti svoja nova modna i estetska promišljanja, ja želim ispričati priču. To je kompletan performans. Nositi komad odjeće iz kolekcije 'Elizabeta Bosanska' može samo jaka, karakterna i samosvjesna žena. To nije za široke narodne mase. Dame se moraju identificirati s mojom odjećom, moraju ponijeti filozofiju i moj doživljaj svijeta, a u praktičnom dijelu kolekciju čine haljine, odijela, kostimi, kaputi i slični komadi", dodao je on.

Važno je biti svoj

"Nema tu neke specijalne formule. Kada volite ono što radite, onda radite 15 sati dnevno i s vremenom rezultati dolaze. Kada radite ono što volite onda vam je i sam proces rada satisfakcija. Danas je teško biti čovjek, a ako to niste onda je teško biti i dizajner. Biti dizajner danas pruža pregršt mogućnosti. Ima tako mnogo polja u kojima čovjek može djelovati i ostvariti se ako je kompletan u baznom smislu. No, da bi dizajner bio spreman prepoznati mogućnosti mora imati neophodno iskustvo i znanje, a to nije instant, to se postiže učenjem, radom i za to je potrebno vrijeme. Žalostan sam što na bh. tržištu nema više prodornih mladih dizajnera", odgovorio je modni dizajner na pitanje koja je formula uspjeha u dizajnerskom poslu.

Isto tako, Adnan Hajrulahović Haad govori kako je BiH država u kojoj je moguće ispuniti svoje želje ako uložite dovoljno truda i ako ste strpljivi u iščekivanju plodova svog napornog rada.

"Nema tu pravila. Onaj ko želi učiti i naučiti može se ostvariti i ovdje. Onaj ko ne želi da uloži sebe žalit će se da to nije moguće ovdje. Nema napretka bez znoja i rada. Danas mnogi žele brzo i instant, a to nije recept za uspjeh. Vrijeme provedeno u radu i iskustvo se ne mogu preskočiti ako želimo biti kompletni", govori Adnan Hajrulahović.

Također, pitali smo ovog poznatog modnog djelatnika koji su trendovi za ovu zimu kada je riječ o odijevanju, a on nam je kategorično ponovio kako ne priznaje trendove i kako svako treba nastojati izgraditi vlastiti stil.

"Prethodno sam naznačio da ne priznajem trend. Međutim, ako bih morao izdvojiti nešto, onda je u trendu biti svoj. Zamislite kada bismo se svi odijevali po tim nekim trendovima, izgledali bismo kao na traci. Individualnost je ono što krasi svakog od nas", na kraju je rekao Adnan Hajrulahović Haad.