Čovjek prije svega
26

Maratonac u Londonu 300 metara prije cilja stao da pomogne kolegi

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Učesnik jučerašnjeg londonskog maratona Matthew Rees pokazao je da je u svakoj aktivnosti u životu najvažnije biti čovjek.

On se 300 metara prije cilja zaustavio shvativši da njegov kolega David Wyeth više nije u stanju stajati na nogama. Odlučio mu je pomoći u zadnjem dijelu trke, a njegov potez javnost je dočekala s oduševljenjem.

"Vidio sam da se jedan trkač muči, da pada s nogu. Svaki put kad bi pokušao da se pridigne iznova je padao", ispričao je Rees za BBC. "Prišao sam mu i rekao: 'Hajde, možeš ti to' i pokušao da ga ohrabrim, ali sam shvatio da neće moći. Stoga sam mu rekao: 'Idemo zajedno, preći ćemo cilj skupa'. Samo sam pomogao čovjeku u nevolji. Drago mi je da je stigao do cilja i da je dobro".

Njegov kolega trkač pun je riječi hvale za pruženu pomoć, ali priznaje da mu je bilo teško što Rees žrtvuje svoj rezultat da bi njemu pomogao. Molio ga je da to ne čini, a pomogao im je i jedan volonter koji je Wyetha prihvatio s druge strane.

Foto: AFP
Foto: AFP

"Ustao sam uz njihovu pomoć i nastavio se kretati.

Dvojica trkača maraton su završila za dva sata, 52 minute i 26 sekundi, čime su se plasirali među 1.000 najboljih učesnika.