Muke za vlasnika
46

Riješite se mirisa svog psa iz kuće u nekoliko koraka

N. V.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Vlasnici pasa imaju gomilu muka, a jedna od njih je i specifičan miris ljubimca. Bez obzira na to što ga volite kao člana porodice miris vašeg ljubimca u kući je nešto što vas sigurno izluđuje, pogotovo kada treba da se najave gosti. Neugodne mirise iz doma nije lako ukloniti, ali postoji nekoliko trikova zbog kojih će sigurno nestati.

Sljedećih nekoliko koraka ćemo poredati hronološki onako kako bi trebalo da čistite ukoliko želite ukloniti miris, mada neke korake možete i preskočiti ili krenuti od sredine u zavisnosti od rezultata koje želite postići.

Prva stvar koju treba da učinite ukoliko želite da neutralizujete miris ljubimaca u kući jeste da pokupite sav otpad koji je vaš pas napravio. To se ne odnosi samo smeće, izgrižene igračke i slično nego i na njegove dlake koje obvezno treba pokupiti.

Nakon što ste pomeli sve podove u kući treba prebrisati. Trebalo bi da koristite sredstva za čišćenje koja neće naškoditi vašem ljubimcu, ali da je pak dovoljno jako da neutrališe miris. Jedan od prirodno najboljih dezificijensa koji ujedno i uklanjaju miris je alkoholno sirće. Ukoliko ga pomiješate sa vodom napravit ćete sredstvo koje čisti, neutrališe miris i potpuno je bezbjedno za vašeg ljubimca.

Zatim ide usisavanje cijele kuće, a kada kažem cijele mislim na sve platnene površine, a ne samo tepihe. Potrebno je dobro usisati namještaj, tepih - koji bi najbolje bilo da je kratke dlake jer su lakši za održavanje, prostirke, te zavjese (ukoliko imate odgovarajuće nastavke). Nakon usisavanja uvijek obavezno ispraznite usisivač, a filtere za vazduh je potrebno često mijenjati.

Trebalo bi da operete svu posteljinu iz kuće jer tkanina vrlo lako poprima mirise, pogotovo ukoliko vaši ljubimci idu sa vama u krevet. Ukoliko je problem sa mirisom prejak bilo bi dobro i da operete svu garderobu koju nosite.

Krevet vašeg psa je vjerovatno najsmrdljivija stvar u kući s obzirom na to da u njemu pas radi mnoge stvari i konstantno je prekriven dlakom, peruti, slinom ili čak urinom. Često ga perite u veš mašini, a ukoliko čistite cijelu kuću ovo je neizostavan korak.

Nije pretjerana mudrost da će prozračavanje prostorija učiniti vazduh prijatnijim. Ljeti je to mnogo jednostavnije jer možete neka vrata stalno držati otvorenima tako da ulazi svjež zrak, međutim zimi bi bilo dobro da prostorije provjetrite na najbrži mogući način. Otvorite sve prozore koji postoje u kući kao i vrata i spoljašnja i unutrašnja. Uključite ventilatore s tim da jedan bude u sredini vašeg doma.

Sada već bi trebalo da ste uklonili neugodan miris, no ukoliko ga i dalje primjećujete onda je razlog neki izolovan slučaj. U takvim situacijama trebalo bi da locirate problematična područja i očistite. U lociranju tih tačaka vam ne možemo pomoći s obzirom na to da zavise od navika vašeg psa, ono što treba da učinite jeste da koristite svoj nos i sami nanjušite "problem".

Mirisni sprej za domaćinstvo možete poprskati u posljednjoj fazi ukoliko želite neki specifičan miris u kući, ali nikako ne pokušavajte prekriti miris svoga psa nekim od tih komercijalnih sredstava. Ne uspjeva.