Poručnik Dan je slavan
27

Pas s hendikepom raznježio Ameriku, postao maskota poznate fabrike čokolade

DP
Foto: screenshot/instagram.com/lieutenant_dan_the_twc
Foto: screenshot/instagram.com/lieutenant_dan_the_twc
Cadbury je kompanija koja je popularnost širom svijeta stekla proizvodnjom čokoladnih uskršnjih jaja. Organizirali su konkurs i pronašli novu maskotu fabrike, a to je pas.

Kompanija je poslije nekoliko audicija širom SAD-a izabrala dvonožnog lovačkog psa po imenu Poručnik Dan. Pas u kolicima će ove godine nositi titulu "Uskršnjeg zeca".

Poručnik Dan tokom snimanja nosi velike ružičaste uši. Prethodno je savladao brojne nevolje i osvojio simpatije ljudi širom SAD-a. Rođen je s deformitetom zadnjih šapa koji je uzrokovao amputaciju nogu. Na konkursu je pobijedio u konkurenciji brojnih kućnih ljubimaca, kao što su hrčak, ljama i patka, piše CNN.

Dan je izabran zahvaljujući živahnosti koju pokazuje uprkos invaliditetu. Skače poput uskršnjeg zeca, a njegova energija je zadivljujuća.

"Poručnik Dan je primjer strasti i borbenosti koja je nužna da bi se savladale najveće životne prepreke", kaže menadžer brenda Cadbury Ethan Mandel.

Laura Weber iz Ohija udomila je psa kada je imao pet mjeseci. Ime je dobio po liku iz filma "Forrest Gump" kojem su amputirane noge. Pas za kretanje koristi kolica, a toliko je aktivan da mu nekada nisu potrebna.
"Poručnik Dan ne zna za svoj hendikep. Samo zna da ima predivan život i svakog dana uživa u njemu", kaže vlasnica.

Nova zvijezda SAD-a pojavit će se u reklami kompanije, a njegova porodica postat će bogatija za 5.000 dolara.