Nisu za svakoga
70

Ovo je devet najagresivnijih pasmina pasa na svijetu

D. J.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Određene pasmine pasa sklone su agresivnom ponašanju, zbog čega se ne preporučuju neiskusnim vlasnicima koji nemaju dovoljno vremena za dresuru i socijalizaciju.

Premda svaki pas može biti agresivan, neovisno o pasmini, određene pasmine poznate su zbog svojih napada na ljude ili druge životinje. Riječ je o pasminama koje su uzgajane za čuvanje posjeda ili stoke, za lov ili borbu. Te pasmine sklone su teritorijalnom ponašanju, a neke od njih imaju i visok plijenski nagon.

U nastavku donosimo popis nekih od najagresivnijih pasmina na svijetu, koje je naveo portal Dog Academy.

9. Chihuahua

Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba

Iako su chihuahue mali psi, poznate su po svojoj agresivnosti i problemima s ponašanjem. Chihuahue su odane svojim omiljenim članovima obitelji, ali mogu biti neprijateljski nastrojene prema strancima i drugim životinjama. Zbog svoje veličine, chihuahue se ne smatraju najopasnijom pasminom, ali ako nisu pravilno odgojene i socijalizirane, mogu nanijeti štetu svojim ugrizima.

8. Rotvajler

Rotvajleri imaju urođenu agresiju zbog koje ih neki pojedinci koriste za borbe pasa. Ovi psi su zaštitnički nastrojeni i odani svojim vlasnicima, ali imaju visok plijenski nagon i skloni su napadima ako nisu dobro odgojeni. No, rotvajleri su također inteligentni i brzo uče, zbog čega ne predstavljaju problem vlasnicima koji imaju iskustva s agresivnim pasminama.

7. Pit bull terijer

Pitbull terijeri su jedni od najkontroverznijih pasa u svijetu. Jaki su, mišićavi i imaju snažan ugriz, zbog čega se često koriste u borbama pasa. U pogrešnim rukama, ovi psi postaju opasnost za svoju okolinu, o čemu svjedoče brojni napadi koji ponekad završavaju smrću. Pitbull terijeri preporučuju se isključivo iskusnim vlasnicima koji mogu osigurati pravilnu njegu i obuku ove opasne pasmine.

6. Napuljski mastif

Napuljski mastifi postali su poznati zbog psa Fanga koji se pojavljuje u serijalu "Harry Potter". Ovi veliki i snažni psi izuzetno su odani i zaštitnički nastrojeni. Agresivni su prema strancima i prema svakoj osobi ili životinji koju smatraju prijetnjom. Dresura i socijalizacija napuljskih mastifa trebale bi početi dok su još štenci kako bi se spriječilo agresivno ponašanje.

5. Chow Chow

Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba

Iako izgledaju kao plišani medvjedići, psi pasmine Chow Chow poznati su po svojoj povučenoj i agresivnoj prirodi. Uzgajani su za potrebe lova i čuvanja posjeda, zbog čega i danas imaju visok plijenski nagon. Kako bi se suzbilo agresivno ponašanje i ostali problemi u ponašanju, potreban im je dosljedan trening i stroga kontrola.

4. Argentinska doga

Argentinske doge zahtijevaju strog odgoj, dosljedan trening i iskusnog vlasnika kako bi se suzbilo bilo kakvo agresivno ponašanje. Ovi psi imaju vrlo visok plijenski nagon i ne bi se trebali držati u kućanstvima koja imaju druge životinje, zbog rizika od ozljede ili smrti. Iako su odani svojim porodicama, ovi dominantni i teritorijalni psi skloni su napadima na strance ili druge životinje.

3. Njemački ovčar

Njemački ovčari su jedna od najpopularnijih pasmina na svijetu, ali u krivim rukama mogu postati opasni i agresivni jer su teritorijalni prema svojim obiteljima. Zbog svoje visoke inteligencije i brzog učenja danas se često koriste kao policijski i vojni psi.

2. Jazavčar

Kao i chihuahue, jazavčari su mali psi skloni agresiji. Zbog svoje veličine, mogu se osjećati ugroženo, a to obično rezultira režanjem, lajanjem i ugrizima kako bi se zaštitili. Potrebni su im što raniji trening i socijalizacija kako bi se suzbila agresija.

1. Dalmatinac

Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba

Dalmatinski psi su maskote vatrogasnih postaja, ali poznati su i po svojoj agresivnosti koja proizlazi iz njihove tvrdoglavosti i teritorijalnosti. Osim toga, imaju visok plijenski nagon, zbog kojeg mogu napadati malu djecu ili životinje. Uz pravilan trening, vježbu i socijalizaciju mogu biti odlični porodični psi.