Kanton Sarajevo
55

Želite da vam matičar u Sarajevu besplatno dođe na vjenčanje? Prijavite se za predbračno savjetovanje

I. S.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Kantonalna javna ustanova Porodično savjetovalište je pokrenula aktivnost pod nazivom "Predbračno savjetovanje" za sve buduće mlade bračne parove Kantona Sarajevo koji u 2023. godini odluče da stupe u brak.

Uvidom u podatke do kojih dolaze u radu sa korisnicima njihovih usluga, a svakako i kroz saradnju s kolegama u regiji, primjetna je tendencija rasta razvoda, kako kod nas, tako i u okruženju. Statistike govore da u dobi mladenaca od 20 do 28 godina na svaki treći sklopljeni dolazi po jedan razvedeni brak.

U prvom kvartalu 2023. broj sklopljenih brakova u odnosu na isti period 2022. je smanjen za cca osam posto, dok je u istom periodu 2023. u odnosu na prvi kvartal 2022. broj razvoda povećan za cca 20 posto.

Pored socioekonomskog aspekta, koji je jako važan za porodicu, najčešći izazovi s kojima se bračni parovi suočavaju su: neadekvatna komunikacija, nerazumijevanje, nedostatak povjerenja, pozicija moći, manjak empatije i poštovanja. Rame uz rame s navedenim poteškoćama idu česte zamjene uloga u porodičnim sistemima, kao i vrlo važan segment, a to je nepostojanje granica u relacijama s naglaskom na nepostojanje granica spram porodica porijekla oba ili jednog bračnog partnera.

Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo, uvidjevši značaj ovih aktivnosti koje se po prvi put pokreću u BiH i regiji, donijelo je odluku da predbračno savjetovanje uvrsti u Socijalni program kao skup mjera i aktivnosti koje su usmjerene na preventiranje i otklanjanje stanja socijalne nesigurnosti pojedinih kategorija stanovništva, što podrazumijeva snošenje trokova realizacije svih aktivnosti iz socijalnog programa.

Ono što je posebno važno naglasiti krajnjim korisnicima je da resorno ministarstvo svim mladim parovima koji prođu kroz ovaj psihoedukativni program prredbračnog savjetovanja u realizaciji Kantonalne javne ustanove Porodično savjetovalište do kraja 2023. godine refundira puni iznos troškova uplate izlaska matičara na lokaciju koju budući mladenci izaberu za svoje vjenčanje, tj. do utroška sredstava u ovom programu.

Planirane radionice za parove su bazirane na temama:

  • Izbor partnera (upoznavanje, stereotipi i predrasude)

  • Rješavanje konflikta u partnerstvu ( aktivno slušanje i razumijevanje)

  • Kvalitetan i funkcionalan brak (uvažavanje i poštovanje)

Svi oni koji se odluče učestvovati u ovoj aktivnosti trebaju da uzmu pozivnicu od matičara i/ili se javiti putem telefona 033 572 050 u KJU Porodično savjetovalište.