Dan zaljubljenih
347

Valentinovo na ulicama Sarajeva: Praznik koji se u našoj državi još uvijek skromno obilježava

I. S.
Foto: I. L./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Valentinovo, odnosno Dan zaljubljenih, još uvijek nije zaživio u Bosni i Hercegovini pa se na ulicama Sarajeva mogao vidjeti tek poneki par koji ga je odlučio proslaviti.
Prodavača cvijeća je također malo i, očekivano, nisu zadovoljni prodajom. Razgovarajući s vlasnicima i vlasnicima cvjećara u Sarajevu ili njihovim zaposlenicima, saznajemo da su, konkretno na Valentinovo, ruže u većini slučajeva skuplje.

Njihova prosječna cijena, koju diktiraju dobavljači, tada je pet - šest KM. Na rijetkim mjestima mogu se pronaći po cijeni od tri KM, dok negdje određene vrste ruža koštaju i po osam KM.

Mnogi smatraju da je Valentinovo komercijalni praznik i ne pridaju mu pažnju. Najrasprostranjenija legenda o nastanku ovog praznika je svakako ona o Svetom Valentinu, koji je zbog "borbe za ljubav" izgubio život.

Biskup Valentin ubijen je 269. godine zbog potajnog vjenčavanja parova što je bilo protivno carskoj zabrani. Među kršćanima se počeo poštovati kao svetac u 4. stoljeću, ali tek je u 15. stoljeću povezan s praznikom ljubavi.