Dugogodišnja tradicija
47

U Mexicu se na Dan zaljubljenih vjenčalo 1.200 parova, mnogi su na taj način uštedjeli novac

L. R.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Na masnovnoj ceremoniji koja se održala u predgrađu Mexico Cityja, brak je sklopilo oko 1.200 parova.
Naime, u predgrađu Nezahualcoyotlu gdje se održala ova dugogodišnja ceremonija sklapanja brakova na Dan zaljubljenih, parovi različitih generacija rekli su "da".

Kako pišu strani mediji, neki parovi odlučili su se vjenčati na masovnoj ceremoniji jer će tako uštedjeti novac, dok su drugi željeli konačno ozvaničiti svoje dugogodišnje veze.

"Vjenčanja su skupa", rekla je mladenka Rosalin Ruiz (28) u izjavi za medije.

Brojne mladenke odlučile su se za odjevne kombinacije u bijeloj boji, ali bilo je i onih mladenki koje su radije bile u nekim jednostavnijim modnim kombinacijama.

Na trgu gdje se odvijala ceremonija, gromoglasni aplauz čuo se kada je direktorica državnog matičnog ureda Sonia Cruz proglasila parove spojenim u "zakoniti brak" i pozvala ih da se poljube.

Ovogodišnju svečanost sponzorisao ured lokalnog gradonačelnika, a dodijeljene su i nagrade za tri najduža bračna para u Nezahualcoyotlu, koji su dobili televizore i fotelje.

Zanimljivo je da je na sličnom masovnom vjenčanju za Dan zaljubljenih u Nikaragvi, 200 parova stupilo je u brak na obalama jezera Xolotlan u Managui.