Ljubav ponekad smrdi
4

Kako reći svom partneru da ima loš zadah ili neugodan miris tijela

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Ponekad ljubav smrdi. Ako ste ikada izlazili s nekim ko ima neugodan dah ili miris znoja ili nogu, onda znate da ti mirisi mogu ometati intimnost, čak i ako je ostatak veze divan. Većina ljudi o ovim stvarima ne može razgovarati sa svojim partnerom kako ga ne bi osramotili ili povrijedili.

Stomatolog, dermatolog i terapeut za parove za Huffpost savjetuju kako da razgovate s parnerom i učinkovito se riješite "smrdljive situacije", a da pritom ne ispadnete loša osoba.

Kada je riječ o neugodnom zadahu, mogu se pojaviti brojni uzroci, rekla je stomatologinja dr. Nicole Khalife, uključujući gingivitis (upalu desni često uzrokovanu lošom oralnom higijenom), određene dijete, sinusitis ili gastroezofagealni refluks.

"Kada gingivitis napreduje, to izaziva izuzetno neugodan zadah", rekla je stomatologinja Khalife.

Neugodan miris tijela često je uzrokovan miješanjem znoja i bakterija na koži, posebno na mjestima kao što su prepone ili pazusi. Međutim, razlog za brigu trebate imati onda kada osjetite da se partnerov miris tijela promijenio ili pojačao. To bi moglo ukazati na ozbiljniji zdravstveni problem i trebao bi posjetiti liječnika.

"Apokrinske žlijezde proizvode znoj koji ima visok sadržaj bjelančevina pa se bakterije lako razgrađuju. Osim toga postoje i drugi uzroci neugodnog mirisa tijela poput hrane koju konzumiramo", objasnila je dermatologinja Michelle Henry.

Kako to saopštiti partneru

Razgovor s partnerom o tome da može biti veoma neugodan i svakako ga može povrijediti, čak i ako to uradite polako i na pristojan način. No, puno je bolje da ovakve stvari partneru kažete vi nego da mu to kaže neko drugi ili da mu pričaju iza leđa. Osim toga, ako vas miris tijela i neugodan zadah mogu spriječiti da s njim vodite ljubav, mazite se i ljubite, to može loše utjecati na vašu vezu.

Za početak, partneru to morate reći s ljubaznošću i s brigom, savjetuje terapeut Zach Brittle. Dakle, recite mu da osjećate potrebu da razgovarate s njim o jednoj bitnoj stvari.

"Recite mu: Osjećam zabrinutost zbog tvog zadaha pogotovo kada me to sprečava da ti budem blizu. Dakle, usredotočite se na vezu koju želite, a ne na problem koji ne želite", savjetuje terapeut Zach Brittle.

Ako imate problema s neugodnim dahom i smatrate da bi to moglo biti povezano s higijenskim navikama vašeg partnera, razmislite o zakazivanju sastanka stomatologa za vas dvoje.

"Mnogi pacijenti dolaze u moju ordinaciju sa svojim partnerima. Mnogi mi pacijenti kažu: 'Da nije bilo mog supruga ili supruge, nikada ne bih došao'. Također, možete nabaviti nove stomatološke proizvode i isprobati ih doma. Odaberite neke osvježivače daha, vodice za ispiranje ili nove četkice", rekla je stomatologinja Khalife.

Dakle, razgovor trebate uokviriti tako da izrazite zabrinutost za partnerovo zdravlje i razgovarajte nasamo, nikada kada u blizini ima ljudi.

Nemojte ih ismijavati i napomenite da postoje neki zdravstveni uvjeti koji mogu dovesti do neugodnog mirisa tijela. Budite ljubazni i pažljivo birajte riječi. Nemojte da partner pomisli da vam se gadi.