lifestyle
100

Lisac kojeg su usvojili kao kućnog ljubimca ponaša se baš poput psa

Klix.ba
Zvuči poput Disneyjevog filma, no lisac Todd zaista misli da je pas.

Nakon što su ga sa samo četiri mjeseca spasili iz utočišta za divlje životinje jer se njegovi prijašnji vlasnici nisu mogli brinuti za njega, lisca po imenu Todd je usvojila Emma D'Sylva iz Velike Britanije.

Todd sad ima 11 mjeseci i ponaša se baš poput psa. Njegova vlasnica ga vodi u šetnje na uzici, igra se igračkama, ali i sa psima i maše repom kad je vrijeme za jelo.

"Todd se ponaša baš poput psa, samo je aktivniji. Kad je vrijeme za hranu, trči mi ususret i maše repom. Čak se i izvrne na leđa da ga mazim po stomaku", kaže Emma koja ga stalno drži na uzici jer je gluh i ne bi se samostalno snašao u nepoznatom okruženju.

Iz udruženja za zaštitu životinja kažu kako ne postoje zakonske restrikcije kada je riječ o držanju divljih životinja u stanu sve dok se vlasnici dobro brinu o njima.

"Lisice nisu pripitomljene životinje, a one koje žive u zatočeništvu imaju iste potrebe kao i u divljini. Svi koji ove životinje drže u svojim domovima imaju zakonsku obavezu da se o njima brinu u skladu sa njihovim potrebama prema Zakonu o dobrobiti životinja iz 2006. godine", kaže glasnogovornik organizacije RSPCA Australia.