Istraživanje
21

Kućna prašina izaziva nakupljanje triglicerida i može utjecati na debljanje

Klix.ba
Male količine prašine koje sadrže spojeve ekoloških zagađivača mogu imati utjecaja u rastu masnih ćelija, pokazala je studija istraživača American Chemical Society. Istraživači su utvrdili da spojevi poznati kao endokrine kemikalije (EDC) koji se nalaze u kućnoj prašini mogu potaknuti masne naslage da skupljaju više masti.

Studija je pokazala da su masne ćelije zbog kućne prašine koja se dodavala predmetima u laboratoriju nakupile trigliceride. EDC su sintetički ili prirodni spojevi koji mogu replicirati hormone tijela. Podaci dobijeni istraživanjima na životinjama pokazali su da izloženost EDC-u tokom ranijeg života može uzrokovati debljanje tokom kasnijeg života.

EDC se obično nalazi u robi široke potrošnje i završava u prašini koja se udiše, proguta i apsorbira kroz kožu. Prema procjeni američke agencije Environmental Protection, djeca svakodnevno konzumiraju oko 50 miligrama kućne prašine.

Istraživači su prikupili uzorke kućne prašine iz 11 domova u Sjevernoj Karolini. Ekstrakti iz sedam od 11 uzoraka su potaknuli masne stanice da se razvijaju i nakupljaju trigliceride. Istraživanje je pokazalo da samo tri mikrograma prašine utječeu na masne ćelije. Istraživači sugerišu da izloženost kućnoj prašini može naruštiti metaboličko zdravlje, posebno kod djece.