Kuća i ured
28

Život u plutajućem gradu na moru: Prve platforme bi mogle biti useljene 2020. godine

Klix.ba
Dom s pogledom na more je uvijek tražena destinacija, ali dom s panoramskim pogledom je nešto što bi moglo postati uobičajena stvar u budućnosti. Seasteading Institut planira napraviti stanove u plutajućem gradu na moru.

Firmu je osnovao Amerikanac Peter Thiel 2008. godine i od tada pokušava realizirati ideju o gradu na moru. Od 2012. godine njegov san se bliži realnosti. Plutajući grad bi trebao biti smješten u blizini obale Francuske Polinezije. Vlada se zainteresovala za ovaj projekat jer nivo mora raste i prijeti naseljima na ovim otocima.

Thiel smatra kako bi život u plutajućim gradovima omogućio istraživanje novih političkih i ekonomskih metoda, među kojima su testiranje novih ideja o tome kako nahraniti gladne, izliječiti bolesne, očistiti atmosferu i obogatiti siromašne. Ističe kako bi ovakvi gradovi ponudili i rješenje državama koje isto imaju problem s povećavanjem nivoa mora, odnosno ovo bi ih moglo spriječiti od istrebljenja.

Grad bi se sastojao od centralne i nekoliko sporednih platformi koje su povezane. Bile bi 50 metara duge i 50 metara visoke. Svaka zajednica bi imala između 10 i 15 platformi, a u svakoj bi moglo živjeti 20 osoba. Izgradnja pojedinačne platforme bi koštala 15 miliona dolara, dok bi cijeli grad koštao između 150 i 165 miliona dolara.

Zgrade bi imale tri sprata, a planirana je i izgradnja hotela, apartmana i ureda. Ukoliko pregovori s vladom Polinezije proteknu u najboljem redu, izgradnja bi trebala početi 2019. godine, a prve nastambe bi mogle biti useljive godinu dana kasnije.