Upijaju ili odbijaju sunčeve zrake
0

"Pametni" prozori štede novac za grijanje

Sarajevo-x.com
Novi "pametni" prozori postaju potpuno providni tokom hladnog vremena kako bi mogli upijati toplotu sunca, pri čemu se štedi na računima za grijanje.

Novi materijal za prozore nudi jeftin automatski sitem koji temperaturu u unutrašnjosti domova u ljetnim danima održava ugodnom zatamnjujući prozore, dok tokom zime upija sunčevu energiju čineći prozore providnim, te na taj održava toplinu doma.

Druge slične vrste "pametnog" stakla zahtijevaju ručnu kontrolu i korištenje skupe opreme. Takvi su Creston paneli.

Naučnici Ho Sun Lim, Jeong Ho Cho, Jooyong Kim i Chang Hwan Lee vide veliki potencijal u "pametnim" prozorima te se zalažu da njihovi prozori budu iskorišteni i u industriji automobila.

Kompanija "Hitachi" je nedavno predstavila SPD "pametno staklo" koje će biti korišteno u domovima i budućim modelima "Mercedesovih" automobila.

Pomenuti naučnici tvrde da je njihovo "pametno staklo" efikasnije, te da će uštedjeti više novca u odnosu na staklo koje proizvode drugi.

Prethodno proizvedeni "pametni prozori" su bili skupi, a brzo su i gubili svoju funkciju. Za njihovu proizvodnju su korišteni toksični materijali. Naučnici su imali zadatak proizvesti "pametne" prozore koji nemaju ove nedostatke.

Oni su otkrili da je korištenje polimera, sloja jona, te rastvarača poput metanola, jeftin i jednsotavan način proizvodnje "pametnog" prozora.

Prednost je i to što ovi prozori veoma brzo mijenjaju svoje "ponašanje". U jednom trenutku mogu biti tamni, a već u sljedećem potpuno providni, objavili su britanski mediji.