Kuća i ured
16

Jedna od najvećih atrakcija u Indoneziji je neobična kuća u kojoj je sve naopako

Klix.ba
Veliki broj turista ispred jednog objekta u gradu Yogyakarta na indonezijskom otoku Javi čeka svoj red kako bi izbliza vidio neobičnu kuću u čijoj je unutrašnjosti sve okrenuto naopako - spavaća soba, kuhinja, kupatilo, namještaj, te svi detalji koji krase jedan dom.

Ova kuća napravljena u gradu Yogyakarta nije prva ovakva kuća u svijetu, ali je svakako jedna od najvećih turističkih atrakcija na tom području.

Sve ono što se uobičajeno u skoro svim domovima svijeta nalazi na podovima - u ovoj kući ugrađeno je u stropove.

Čak i vaze, naizgled prepune vode u kojoj je smješteno cvijeće, akvarijumi s ribicama, zdjele s voćem, šahovska tabla s figurama, uredno postavljen doručak na stolu, dječije igračke razbacane po sobi, sve doslovno "visi" sa stropova.

Kuća koja prkosi gravitaciji mnogobrojne posjetioce svakodnevno zabavlja svojom neobičnom perspektivom. Turisti koji posjećuju ovo mjesto skoro i da ne dolaze bez svojih fotoaparata koji čine da se zabilježe nevjerovatno zanimljivi prizori.

Neobična kuća zbog suprotno orjentieane unutrašnjosti kuće nerijetko posjetiocima ovog mjesta stvara "probleme" u percepciji i orijentaciji.