Kuća i ured
22

Izumljeni neboderi koji ne blokiraju već preusmjeravaju sunčevu svjetlost

Klix.ba
Neboderi su najveći krivci zbog kojih sunčeva svjetlost ne dopire do manjih zgrada i nižih dijelova urbanih područja. Arhitekti su konačno pronašli rješenje za ovaj problem.

Dizajnirali su nebodere koji ne blokiraju svjetlost, već je rasprše na šire područje, te na taj način nestaju sjene i tamna mjesta. Revolucionarni "No Shadow" (Bez sjene) dizajn je djelo arhitekata NBBJ koji su koristili kompjuterski program kako bi dizajnirali dvije zgrade koje zajedno raspršuju i prelamaju sunčevu svjetlost.

Dizajnirani su tako da jedna zgrada pravi sjenu, a druga se ponaša kao zakrivljeno ogledalo koje reflektuje svjetlost ka mjestu gdje je sjena.

Ove zgrade bi trebale biti izgrađene u Greenwich Pennisuli, u blizini O2 Arene u Londonu, no slične zgrade bi mogle biti napravljene širom svijeta.

"Veza između sunca i sjene je veza između dva nebodera", rekao je direktor dizajna Christian Coop.

Dodao je kako bi ovaj projekat unaprijedio kvalitet urbanih okruženja jer omogućava korištenje dnevne svjetlosti. Također, mogla bi se kontrolisati količina svjetlosti koja će se reflektovati, kako ne bi bila prejaka.