Kuća i ured
586

Bh. brend Gazzda osvojio prestižne nagrade za dizajn namještaja

Piše: Š. B.
Nagrađeni trojac: Kenny van Halderen, Salih Teskeredžić i Zlatko Tanović
Nagrađeni trojac: Kenny van Halderen, Salih Teskeredžić i Zlatko Tanović
Žiri sastavljen od 41 člana dodijelio je Red Dot nagrade za najbolji dizajn najistaknutijim proizvodima godine, na ceremoniji održanoj 4. jula u Essenu u Njemačkoj. Među nagrađenima se našao i bh. brend namještaja Gazzda, osvojivši dvije nagrade.

Za dizajn fotelja Dedo i Tink osnivači kompanije Salih Teskeredžić, Zlatko Tanović i Kenny van Halderen osvojili su dvije Red Dot nagrade koje su u svijetu dizajna svojevrsni pandan filmskom Oscaru.

Gazzdina Dedo fotelja odaje počast svim dedama, jednim i jedinim vladarima u historiji fotelja, stoji u katalogu iz 2016. godine. Ova čvrsta hrastova fotelja plijeni pažnju elegancijom oblika i sinonim je za udobnost i lakoću. Njen minimalistički dizajn karakterizira jedinstvena konstrukcija naslona, a drvena konstrukcija je pravljena bez upotrebe vijaka i metala.

Stol Tink
Stol Tink

Drugi proizvod koji je nagrađen u Njemačkoj je sto Tink koji govori modernim jezikom forme o lakoći, mobilnosti i minimalnoj upotrebi materijala. Karakterističan je po nogama nalik krilima, koje povezuju elegantne šipke od inoxa. Nevjerovatno je snažan i stabilan, isporučuje se praktično upakovan, a sastavljanje će vam oduzeti najviše 10 minuta.

Fotelja Dedo
Fotelja Dedo

Dedo i Tink će sljedećih godinu dana biti dio stalne postavke na najvećoj izložbi savremenog dizajna u svijetu, u muzeju Red Dot u Essenu koji posjeti blizu 160 hiljada ljudi godišnje, a sadrži više od dvije hiljade izložbenih eksponata.

Dizajner Salih Teskeredžić je kreativni pokretač Gazzdinog produkt dizajna. Od 2004. godine u Sarajevu na Akademiji likovnih umjetnosti podučava industrijskom dizajnu na Odsjeku za produkt dizajn.

Ceremonija dodjele Red Dot nagrada
Ceremonija dodjele Red Dot nagrada

"Ogromna je čast stajati rame uz rame sa svjetski poznatim kompanijama kao što su Microsoft, Philips i Ferrari. Teško nam je povjerovati da smo za tri godine, koliko postoji brend Gazzda, osvojili četiri Red Dot nagrade među brojnim drugim internacionalnim priznanjima. Nagrade su satisfakcija za sav naš trud. Kako trenutno stojimo s razvojem vještina i resursa u produkciji namještaja, vjerujem u svijetlu budućnost bh. industrije i dizajna", kaže Teskeredžić.

Red Dot muzej u Essenu
Red Dot muzej u Essenu
Vezani članci