lifestyle
73

Kontroverzni FB profil: Iranke skidaju hidžab i fotografišu "sekunde slobode"

Klix.ba
Prije više od sedam dana na Facebooku je pokrenuta stranica koja okuplja više od 132.000 osoba posvećenih ideji slobode. Skoro svi koji su lajkali stranicu dolaze iz Irana, a ima i muškaraca i žena.

Stranica "Skrivena sloboda" sadrži fotografije žena bez vela. One su se fotografisale same, sa prijateljima ili sa partnerima, na različitim lokacijama, sa komentarima poput: "Mrzim hidžab. I ja volim osjetiti sunce i vjetar u kosi. Je li to veliki grijeh?".

Još od Islamske revolucije prije 35 godina u Iranu žene ne mogu napuštati kuću bez marame, a kazne se kreću od novčane do zatvora.

"Moja kosa je kao talac vlade", kaže Mesih Alinejad, iranska politička novinarka koja živi u Velikoj Britaniji i pokrenula je ovu Facebook stranicu. "Vlada još uvijek drži puno talaca".

Alinejad je na ovu ideju došla nakon što je na svom Facebook profilu objavljivala fotografije bez hidžaba. Dobila je brojne lajkove, a druge žene su joj počele slati svoje fotografije u istom maniru. Iako je poznata kao žestoka kritičarka vlade Irana, Alinejad tvrdi da njena stranica nije politička.

"Ove žene nisu aktivistice, već obične osobe koje govore iz svog srca", poručila je pokretačica stranice.

Jedna od žena koja je objavila svoju fotografiju napisala je: "Moj problem nije što moram nositi hidžab, već što nemam izbora", dok je druga istakla: "Skrivena sloboda znači da barem nekoliko sekundi mogu biti ono što želim".

Hidžab je kontroverzno pitanje u Iranu. Nedavno pokrenuta kampanja, koja podsjeća žene da pokriju glave, ismijana je na društvenim mrežama gdje su žene upoređivane sa čokoladom u omotu. Ipak, mnogi koji podržavaju nošenje hidžaba tvrde da je to važan dio islamskog prava, a prošle sedmice na demonstracijama u Teheranu okupljeni su pozivali na strožiju primjenu zakona.