lifestyle
0

Kako započeti dan

Sarajevo-x.com
Popularni američki lifestyle magazin AskMen.com ovaj put vam donosi savjete kako da započnete dan na najbolji mogući način.

Ustati na lijevu nogu nikad nije dobar početak dana. Ne radi se samo o lošem predznaku nego o nečemu što vam može upropastiti dan, prodrmati samopouzdanje prije nego što napustite dom i krenete na posao. Stoga je bitno započeti dan na pravi način.

AskMen.com vam nudi četiri savjeta kako da od samog početka dana izvučete najveću moguću korist, kako da budete produktivni i korisni.

Sve isplanirajte noć prije

Tako što isplanirate svoje aktivnosti noć prije, u stanju ste preusmjeriti okolnosti koje bi u suprotnom izazvale totalni haos ujutro. Osmislite šta ćete obući, pripremite užinu ili sendvič za posao, provjerite vremensku prognozu na lokalnim web stranicama kako se ne biste suočili sa nenadanim pojavama koje će vas samo uznemiriti.

Dok ovo činite, vizualizirajte. Blago preusmjerite misli na dan koji slijedi. Bez stresa potrudite se osmisliti dan kao da se radi o jednom idealnom danu, o danu u kojem ono što se nadate uraditi je suprotstavljeno onome što morate uraditi, o danu u kojem će vam određena dostignuća biti zadovoljavajuća. Nekad je najbolji način započeti dan prije nego što legnete spavati, noć ranije. Dopunite spisak zadacima koje morate obaviti

Kako biste sačuvali unutarnji mir, postavite listu zadataka na tablu, koja se da lako izbrisati, a koja se nalazi na vidnom mjestu, npr. pored ogledala u kupatilu. Bitno je potruditi se da napomene koje pišete na tabli budu jasne i jezgrovite, kako vas ne bi obeshrabrile i kako ne biste potrošili previše vremena sastavljajući spisak. Dajte si nešto vremena za odmor

Čudno je kako neki muškarci počinju dan ustajući iz kreveta i ne čineći ništa drugo osim priprema za neodloživi odlazak na posao. Na taj način, čovjek kreće u novi dan dan u stanju blage panike koja ne ostavlja prostora greškama, promišljanju, uživanju u jutarnjoj kafi, listanju novina ili surfanju internetom. Asocijacija koju automatski vezujemo za ovo prethodno jeste slika sretne američke porodice okupljenje oko trpezarijskog stola, koja sporo uživa u zalogajima hrane, koji su isprekidani šaljivim komentarima. Rutina vašeg dana ne mora početi nekoliko minuta prije odlaska na posao. Dajte si vremena, probudite se pola sata ranije, ali uživajte kako treba u jutarnjoj kafi i u omiljenim novinama. Bez panike i stresa.

Šetajte do posla

Ukoliko vaše radno mjesto nije daleko od stana, preporučuje se šetnja. Ako putujete autobusom, dobro je izaći na jednoj ili dvije stanice prije i prošetati dio puta, ili, ako putujete autom, parkirati vozilo na mjestu koje nije odmah do ulaza u zgradu. Šetnja će ubrzati rad vašeg srca i krv će procirkulirati organizmom. Doza adrenalina će vas okrijepiti pred ulazom u zgradu. Bitno je računati na to kao na čin kojim završavate početak dana.