lifestyle
0

Kako dočekati iznenadne goste

Sarajevo-x.com
Prijem gostiju može biti zanimljiv, ali neki ljudi shvataju to preozbiljno. Formalni doček zahtijeva vrijeme i prethodnu pripremu, ali kada gosti neočekivano "svrate" sva pravila padaju u vodu. Pa ipak, ako uspijete ostati mirni i pri tome improvizujete, možete uživati i u društvu nepozvanih gostiju.

Budite pristojni

Možda ih vi i niste pozvali, ali oni su tu i morate ih ugostiti. Loše ponašanje samo može pogoršati već dovoljno neugodnu situaciju. Nasmiješite se u znak dobrodošlice i bacite se na posao. Pozovite ih da uđu u vaš dom i učinite sve da se osjećaju dobrodošlima. Možete se brinuti o njihovom ponašanju kasnije kada im uzvratite iznenadnu posjetu.

Dozvolite da vas gosti zabavljaju

Gosti koji dođu nepozvani obično imaju svoj neki raspored. Pustite njih da vas zabavljaju sa novinama koje vam imaju saopštiti. Dozvolite im da prvi započnu razgovor.To vam može objasniti zbog čega su došli tako iznenadno.

Opustite se

Kada vam gosti banu na vrata ne trebate žuriti da pripremite hranu i počistite po kući. Kada ste primorani da ugostite nekoga onda se morate prilagoditi novonastaloj situaciji. Ponudite gostima ono što ste vi planirali jesti. Ukoliko nema dovoljno hrane gostima će biti jasno da ne trebaju ostati dugo.

Uključite goste u stvaranje ugodne atmosfere

Neka vam pomognu oko pripreme hrane, jer se tako možete dobro zabaviti. Uvedite ih u kuhinju i direktno ih uključite u pripremu jela. Neko od njih može otvoriti bocu vina ili narezati meso i sir. Za to vrijeme vi možete otići da se presvučete.