Važni savjeti
6

Kako da vaši mali sanjari ostanu fokusirani na ono što rade

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Postoje djeca koja jednostavno ne mogu dovršiti niti jedan zadatak koji se pred njih postavi, bez obzira da li trebaju uraditi domaći zadatak, očistiti sobu ili oprati zube. Prije nego li pomislite da se radi o ozbiljnom poremećaju pažnje, pokušajte shvatiti da se ovakve stvari mogu lako riješiti.

Prvo morate da shvatite da je to uobičajeno za većinu djece, pogotovo kada ih okolina kojom su okruženi ometa ili kada zadatak traje duže od nekoliko minuta, piše Popsugar.

Budući da djeca rastu i da s godinama moraju biti neovisnija, zadatak svakog roditelja je da im pomogne da nauče kako da ostanu fokusirani, a evo i nekoliko načina kako da to učinite.

Šetnja prije svega

Šetnja prije obavljanja zadataka djeci će pomoći da budu više fokusirani, stoga prije obavljanja određenog zadatka prošetajte s djetetom, plešite uz njihove omiljene pjesme ili se poigrajte s njim u dvorištu. Kretanje će pomoći da dijete pripremi svoj mozak za obaveze koje slijede.

Sklonite sve što će ih dekoncentrisati

Prije nego li dijete počne s bilo kakvim zadatkom koji zahtjeva koncentraciju isključite sve što bi ga moglo dekoncentrisati, mobitel, iPad, TV. Ako dijete mora raditi zadaću na računaru, onda u opcijama podesite da ga može koristiti samo u te svrhe. Također se pobrinite da sve što vašem djetetu treba, da bi obavilo zadatak, ima pri ruci.

Napravite listu obaveza

Spisak obaveza je veoma koristan jer pruža vizuelni podsjetnik šta sve dijete treba uraditi. Također dat će im osjećaj uspješnosti kada obave zadati zadatak. Razmislite o kupovini ploče na kojoj ćete napisati popis djetetovih obaveza i stavite mu ga na vidno mjesto.

Stvaranje navika

Kod djeteta morate stvoriti naviku kako bi lakše obavljalo postavljene zadake. Na primjer ako se vaše dijete vraća iz škole u 12 sati, naviknite ga da odmah poslije škole užina i razgovara sa vama kako je provelo dan. Poslije toga dijete bi trebalo raditi zadaću da bi kasnije imalo vremena i za igru. Nakon samo nekoliko dana, ustaljenje prakse, dijete će znati da pisanje zadaće treba biti na prvom mjestu, a igranje na drugom.

Pauze

Nakon što je dijete fokusirano na neki zadatak u razdoblju od 5 do 20 minuta (ovisno o dobi) morate napraviti pauzu. Neka ustanu na nekoliko minuta, prošetaju do sobe, odu po piće. Pauza će im pomoći da se bolje fokusiraju na sljedeći dio. Samo se potrudite da pauze ne traju jako dugo kako se dijete ne bi zaintersiralo za neku drugu aktivnost.