Protiv #KuToo pokreta
9

Japanke se pobunile protiv štikli na poslu, ministar rada tvrdi da je to neophodno

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Japanski ministar rada i socijalne politike Takumi Nemoto branio je poslodavce koji zahtijevaju od svojih radnica da nose štikle na radnom mjestu kazavši kako je to potrebno i prikladno.

Nemoto je progovorio o ovoj temi kada su ga upitali za komentar na peticiju grupe žena koje traže da vlada zabrani poslodavcima uvođenje obaveznog nošenja visokih potpetica na posao.

"Štikle su društveno prihvaćene kao nešto što spada u domen profesionalnog, nužnog i prikladnog", istakao je Nemoto.

Peticija s potpisom brojnih Japanki stigla je ove sedmice na njegov sto. Cjelokupna kampanja protiv nošenja štikli na poslu nazvana je #KuToo, što predstavlja igru japanskih riječi "kutsu" (obuća) i "kutsuu" (bol). Ova kampanja također se povezuje s globalnim #MeToo pokretom protiv seksualnog uznemiravanja i zlostavljanja žena.

Kampanju protiv štikli u Japanu pokrenula je glumica i književnica Yumi Ishikawa. Ona je brzo dobila podršku hiljada ljudi.

Inače, nošenje štikli u japanskim firmama je obaveza svih radnica, dok muškarci moraju nositi poslovna odijela. Kampanja #KuToo poziva na opuštenije oblačenje i oslobađanje oštrih pravila.

Međutim, s obzirom na stav ministra rada i socijalne politike, pitanje je koliko će dame u Japanu dobiti ono što traže.