lifestyle
65

Jahanje kao lijek: Riješite se stresa i poboljšajte pokretljivost uz najljepše životinje

Piše: Edin Isanović
Konjički sport u posljednje vrijeme dobija sve više pobornika i u našoj zemlji. Jahanje zahtijeva strpljenja mnogo više nego kod ostalih sportova. Konji su brze, snažne, inteligentne i plemenite životinje i stoljećima su prijatelji s ljudima.

Puno je prednosti koje ovaj sport pruža, naročito kod djece. Povoljno djeluje na motoričko funkcionisanje, a poboljšava koordinaciju pokreta i opštu tjelesnu pokretljivost.

U Konjičkom klubu "Djeca vjetra“, koji se nalazi u selu Donje Biosko, na samo nekoliko kilometara od Baščaršije, ističu da jahanje ima pozitivan psihofizički učinak, pomaže u borbi protiv stresa, jača mišiće cijeloga tijela, povoljno utječe na kičmu i pravilno držanje tijela, te na sveukupnu pokretljivost.

Klub trenutno ima 20-ak aktivnih članova, a škola jahanja je predviđena za djecu i odrasle osobe.

"Djeca već od 3 ili 4 godine mogu se početi baviti jahanjem. Za taj uzrast, pa sve do nekih 8 godina, za djecu organizujemo 'vodanje' ili jahanje uz pratnju vodiča i vježbice na konju, nakon čega dijete uči osnovne komande da bi sa 8 godina moglo samostalno jahati u manježu. Aktivnosti kluba su škola jahanja, jahanje u prirodi-terensko jahanje, za jahače sa iskustvom, te terapijsko jahanje za djecu sa poteškoćama u razvoju“, kazala je instruktorica Sanja Tufo i dodaje da nikada nije kasno početi baviti se ovim sportom.

U posljednje vrijeme se, prema njenim riječima, povećala popularnost ovog sporta, te je sve više odraslih osoba koje se odlučuju za rekreativno jahanje u borbi protiv stresa, te radi bolje psihofizičke kondicije.

"Žene su više zainteresirane za ovaj sport od muškaraca, međutim to ne znači da ih nema. Jahanje jeste zahtjevan sport, kao i svaki drugi, jer ukoliko se želite njime ozbiljno baviti i postizati dobre rezultate na takmičenjima potrebni su skoro svakodnevni treninzi koji zahtijevaju psihofizičku spremnost jahača. Međutim, ukoliko se osoba želi rekreativno baviti jahanjem, treninzi se prilagođavaju kondiciji, mogućnostima i željama osobe. Za bavljenje ovim sportom potrebna je volja, želja, hrabrost, puno upornosti i ogromna ljubav prema konjima i tada nije teško savladati osnovne vještine“, istakla je Tufo.

U Konjičkom klubu "Djeca vjetra" na raspolaganju su škole jahanja, zatim jahanje u prirodi za jahače sa iskustvom, te terapijsko jahanje za djecu sa poteškoćama u razvoju.

Više informacija o klubu zainteresovani mogu naći na web stranici www.arapskikonji.com ili na Facebook stranici.