lifestyle
224

Ivana Paunović, frizer za pse: Sarajevo je grad malih i bijelih pasa

Piše: E.S.H.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Ivana Paunović je profesionalna frizerka za pse, a ovaj posao radi već četiri godine. Šišanje, kupanje, čišćenje ušiju i skraćivanje noktiju Ivana svakodnevno obavlja psima svih vrsta. Održavanje higijene je veoma važno i nije samo stvar ljepote, već i zdravlja.

"Svako ko je odlučio svoj životni prostor podijeliti sa ljubimcem, mora bar jedanput mjesečno psa odvesti na kupanje i uređivanje. Pse je važno naviknuti na ove radnje dok je još malo, kako poslije ne bi bilo problema", kazala nam je Ivana. Ona u salonu koji se nalazi u sarajevskom naselju Ciglane rado prima pse koji izađu potpuno drugačiji nakon tretmana.

Ivana radi kompletno uređivanja pasa, izložbeno šišanje, skraćivanje noktiju, šišanje na razne načinje, kupanje, raščešljavanje... I uživa u tome.

U BiH ne postoji akademija gdje se može dobiti zvanje profesionalnog frizera za pse. Postoje škole gdje se frizeri obučavaju u Beogradu i Zagrebu, a Ivana je pohađala školu u Beogradu.

Za Sarajevo kaže da je je grad malih i bijelih pasa, jer najčešće šišaju bijele pse, jer njih najviše ima.

"Najčešće rase su maltezeri, pudle, šnauceri, a od većih pasa su to labradori, njemački ovčari, dobermani, rotvajleri. Radimo sa svim rasama", kazala nam je ova frizerka za pse dok je uređivala psa koji se zove Pepi i koji redovno dolazi na sređivanje i uživa.

Ivana nam je ispričala da veliki psi puno bolje podnose šišanje i sređivanje nego mali psi jer su razmaženiji, pa nekada sjede u krilima svojih vlasnika.

Za kompletan tretman Ivani je potrebno oko dva sata. Psi su stvorenja koja su nemirna, ali kada se naviknu onda nema problema.

"Radi se sa oštrim alatom i ruka mora biti mirna, a čovjek mora imati puno strpljenja i i mnogo ljubavi da bi se sve efikasno uraditi. Da bi se pas sređivao, mora biti zdrav jer ne može izdržati dva sata da se šiša, a mi radimo isključivo sa zdravim psima", ispričala nam je Ivana Paunović.

Za svaku rasu postoji standard koji predviđa kako se pas uređuje. Neki se psi šišaju, a neki trimaju, a svakom psu se radi šišanje, sječa noktiju i čišćenje ušiju. Pokornim i poslušnim psima se i peru zubi.

"Najvažnije je da se psi redovno češljaju i četkaju kako bi im se skinula prljavština i prašina. Osnova održavanja higijene je da je pas čist kako ne bi prenio neku bolest", savjetuje frizerka za pse.

Ono što posebno naglašava je da se vlasnici zaista brinu o svojim ljubimcima, te da se svijest ljudi po ovom pitanju mijenja.

"Dolazi do popularizacije držanja pasa u domovima. To je zaista dobro, kako bi imali što manje pasa na ulicama", zaključila je u razgovoru za Klix.ba Ivana Paunović.