lifestyle
0

Hrvatska ponovo među top destinacijama

FENA
Američki turistički magazin "Travel Girl" u svom novom broju predstavlja Hrvatsku kao "jednu od najboljih svjetskih destinacija za krstarenje", zbog njezinog kristalno čistog mora i više od 1 000 otoka.

Autorica napisa navodi 10 razloga zbog kojih su ona i njezina obitelj iz San Francisca krenuli u Hrvatsku za ljetovanje i zaljubili su u nju. Autorica Marybeth Bond na tri stranice opisuje doživljaj jedrenja južnim i srednjim Jadranom, iznajmljenim krstašem, na kojem je bila u lipnju 2006. godine sa suprugom i dvije kćeri.

Deset razloga zbog kojih preporučuje Hrvatsku američkim nautičarima su:

Sloboda da se slijedi vjetar - da se jedri svakoga dana u ritmu prirode na milost vjeru i valovima...sidri u uvalama i uživa u jednom od najboljih mogućih odmora - na palubi jedrilice.

Kuhanje na brodu nije obvezno - uz obalu je niz restorana na čijim terasama se servira svježa riba, koju su lokalni ribari uhvatili par sati ranije.

Sjajna hrana u svakom selu - svako jutro se ide u najbližu pekarnicu po svježi kruh i peciva, a male tržnice nude regionalne sireve, vina, maslinovo ulje i pršut, kao i svježe voće i povrće iz organskog uzgoja.

Aroma sunčane sezone - zahvaljujući blagoj klimi Hrvatske, od travnja do studenoga moguće je satima plivati i uživati u morskom povjetarcu, čistom i toplom moru i opuštenoj atmosferi.

Uživanje u bogatoj povijesti - mnogi od obalnih gradova okruženi su zidinama, navodi autorica i opisuje doživljaj Trogira, grada bogate povijesti koji datira iz 3. stoljeća prije Krista i pod zaštitom je UNESCO-a, kao dio svjetske kulturne baštine.

Arhitekturno blještavilo - Dubrovnik, poznat kao 'biser Jadrana', jedan je od najspektakularnijih i najbolje očuvanih utvrđenih gradova na svijetu, ističe Bond i opisuje doživljaj grada koji je u SAD sinonim za Hrvatsku.

Traganje za blagom - kalifornijskoj obitelji se na krstarenju Jadranom najviše se svidio grad Hvar, koji autorica opisuje kao šarmantnu luku punu ribarskih brodica, jahti i barkariola, koji krasi tvrđava iz 15. stoljeća, elegentni hoteli, modne trgovine, noćni život i profinjeni restorani.

Lako dostupni otoci - trajektnim linijama otoci su dobro povezani s kopnom što omogućuje u jednodnevne izlete, a jedriličari mogu iznajmiti brodove u charter kućama i jedriti sami ili unajmiti brod sa skiperom, navodi autorica.

Pobijedite strku - posjetite Hrvatsku dok je još pristupačna i prije nego Starbucks, McDonalds, Costco i drugi istaknuti američki trgovački lanci stignu, preporučuje Marybeth Bond u turističkom magazinu 'Travel Girl' za siječanj/veljaču.

Kao najbolje vrijeme za posjet Hrvatskoj ona preporuča svibanj, rujan i listopad kako bi se izbjegle gužve, za cijenu navodi da počinje od 2.285 dolara za sedam dana iznajmljivanja jedrilica a kao charter tvrtke za najam broda preporučuje američki Sunsail i Moorings.