Gastro
0

Zemlje sa najdužom "alkoholnom tradicijom"

Sarajevo-x.com/AskMen.com
U nekim zemljama zajedničke pijanke su prirodna pojava, a postoje i one kod kojih ritualno opijanje predstavlja tradiciju. Prema ispitivanju koje su proveli u Organization for Economic Co-Operation and Development, ovo je deset zemalja u kojima se godišnje po broju konzumenata popije najviše alkoholnih pića.

10. Francuska

Kad Francuzi piju, najčešće je to vino. Čak i u Sjevernoj Americi imaju reputaciju sofisticiranih snobova: grubi su, ali imaju dobar ukus kad su vina u pitanju. U ovoj zemlji vino i hrana idu zajedno, odnosno piju ga uz većinu jela. Piju Champagne, Bordeaux, Beaujolais, Bourgogne...

9. Italija

Kao i Francuska, Italija je zemlja gdje se vino proizvodi i pije u velikim količinama, zapravo ono je sastavni dio nacionalne kuhinje i mnogo se radi na unapređenju njegovog kvaliteta. Obroke vinom nerijetko zalijevaju i djeca.

8. Češka Republika

Ako računate samo pivo, Česi piju u prosjeku 156,9 litara godišnje po osobi i spadaju u grupu najuspješnijih proizvođača piva na svijetu. Ako odete u posjetu ovoj zemlji, neminovno je da posjetite neki od mnogobrojnih pubova i sami se uvjerite. Nikako ne biste smjeli zaobići U Fleku pub u Pragu, legendarnu lokaciju pivopija koja datira još iz 15. stoljeća. Dovoljno je naručiti bilo koji Pilsner ili Lager.

7. Njemačka

Neobično ali zanimljivo, u Njemačkoj pivo košta koliko i voda. Ovo je vrlo liberalna zemlja pa piće možete kupiti skoro svuda, u prodavnicama, na benzinskim pumpama, čak i na kioscima. Nije zabranjeno piti alkohol u javnosti, a roštiljade na kojima se bačve piva piju uz gomile hrane veoma često se organizuju. Weizen, Weizenbock, Berliner Weisse, i Leipziger Gos su najpopularniji.

6. Danska

Sa prosječnih 11,5 litara čistog alkohola po glavi stanovnika godišnje, Danska je zauzela šesto mjesto na ovoj listi. 96% Danaca od 15 godina se smatra konzumentima alkoholnih pića. Statistike sugerišu da je Danska, kao i druge zemlje sjeverne Evrope, prilično liberalna kad je u pitanju alkohol, sa niskim cijenama ovih pića i mnogim barovima - vinstues, vaertshus, bodegas, kaffebars. Najpopularniji su Lager, Tuborg i Carlsberg.

5. Australija

Na zapadu ove zemlje pod britanskom vlašću rum je korišten kao valuta i ovdje je pijenje alkohola prirodna stvar. U Australiji se smatra užasnim ako čovjek pije sam, tako da se obično traže kompanjoni za zajedničko upražnjavanje ovih aktivnosti.

4. Rusija

Dovoljno je reći vodka i već znate čemu to vodi. Ako odete tamo, znajte da ne možete očekivati neke lagane koktele. Baš zato je Rusija jedna od vodećih zemalja po broju konzumenata alkoholnih pića. Neki avanturisti miješaju vodku i pivo jer, kako kažu "vodka bez piva je bačen novac".

3. Engleska

Kombinacije alkoholnih pića su bezbrojne, a tu je i zakon koji dopušta njihovu 24-satnu konzumaciju. Ranije su pubovi bili zatvarani u 23 sata. U zadnjih deset godina povećao se broj onih koji piju, a time i broj onih koji imaju oboljenja jetre i druge neželjene posljedice.

2. Finska

Nije lako živjeti na temperaturama koje se ponekad spuste i ispod 30 stepeni. Statistike pokazuju da upravo alkohol odnese najviše života ljudi od 15 do 65 godina u Finskoj. To je veći broj slučajeva umrlih nego od kardiovaskularnih bolesti ili raka. Tradicija konzumacije alkohola je izuzetno duga, a vodka i Guinness su najdraža pića Finaca.

1. Irska

Ako ste ikad posjetili Irsku, posebno u doba parada, jasno vam je zašto su upravo Irci prvi na našoj listi. Prema studiji London Press Associated, 48% Iraca se opija makar jednom sedmično, a procenat alkosa u Engleskoj iznosi 40%, dok je u Francuskoj 9%.

Godinama se pivo nalazi na listi esencijalnih namirnica u irskim porodicama. Irska je poznata po Guinnessu, a njihov slogan glasi "Poljubi me, ja sam Irac".