Istraživanje
0

Zbog glasne muzike gosti barova više piju

Sarajevo-x.com
Gosti u barovima u kojima se pušta glasna muzika alkoholna pića konzumiraju "munjevitom brzinom", i to u nekoliko gutljaja, otkrili su naučnici iz Francuske.

Tim naučnika iz Francuske je tri subotnje večeri zaredom proučavao 40 muškaraca starosne dobi između 18 i 25 godina kako bi otkrio efekte koje jačina zvuka ima na njihovo ponašanje kada je piće u pitanju. Rezultati su bili veoma iznenađujući, budući da su pojačavanjem muzike u barovima proučavani muškarci "dovršili" kriglu pive čak tri minute brže nego inače.

"Dokazali smo da glasna muzika u barovima povećava količinu pića koju konzumiraju gosti", objasnio je za Reuters Nicolas Gueguen, koji je i vodio zanimljivu studiju.

Uz saradnju vlasnika nekoliko barova, naučnici su pojačavali i stišavali muziku, te zatim vodili evidenciju o tome koliko su puta naručili piće i koliko su brzo praznili čaše. Grupa muškaraca nije znala da su pod budnim okom istraživača.

Tako je utvrđeno da glasnija muzika izaziva potrebu za većim količinama pića, te su promatrani muškarci u prosjeku naručivali oko 3,4 pića, u poređenju sa 2,6 pića koliko bi ih naručili u mirnijoj atmosferi. Posmatranim gostima je u prosjeku trebalo oko 11,45 minuta da iskape kriglu pive, što je tri minute manje u odnosu na uslove kada je muzika stišana.

Istraživači su priznali kako se ipak radi o eksperimentu manjih razmjera koji se ne može primijeniti na baš svaki bar. Također su naglasili kako ostaje nejasno zbog čega tačno glasna muzika izaziva povećanu konzumaciju alkohola, ali i ukazali na činjenicu da je u takvim uslovima teško razgovarati, pa su ljudi prisiljeni više piti i manje pričati.