Svježi sok od narandže, prepun vitamina C, je veoma cijenjen kao zdrav napitak uz koji možete uživati tokom doručka ili ga popiti kao osvježenje u toplom ljetnom danu. No, gotovo pola sokova od narandže koji se poslužuju u kafićima i restoranima mogli bi biti kontaminirani opasnim bakterijama, kao što je salmonela, kažu naučnici.
Probloem je u prljavim sokovnicima i vrčevima za posluživanje, kažu istraživači sa Univerziteta u Valenciji, koji su analizirali oko 190 uzoraka soka iz različitih kafića, restorana i barova u Španiji.
Prema propisima o hrani EU, 43 posto uzoraka je sadržavalo neprihvatljiv nivo enterobakterija, bakterija iz porodice kojoj pripadaju Salmonela i E. coli.
Istraživači su također otkrili da jedan od 10 uzoraka sadrži neprihvatljiv nivo mezofilnih bakterija koje nastaju na sobnoj temperaturi.
Salmonela je pronađena u 0,5 posto uzoraka, kao i bakterija Staphylococcus aureus, koja je pronađena u jedan posto uzoraka, a može uzrokovati neugodne infekcije kože, prenosi Daily Mail.
Možda vas zanima
Lajkovi Ronalda i Modrića
Dončić pokazao novu "zvijer" na četiri točka, odmah se javio i veliki Jordan
Nedavno predstavila album
Esma Numanović čini ljepšu stranu bh. muzike: Vjerujem da će moje pjesme doći tamo gdje je potrebno
Vezani članci
Uvrstite ih u ishranu
Pet namirnica koje poboljšavaju vaše kognitivne funkcije
Prirodno sredstvo
Riješite se mrava i drugih insekata pomoću smjese od narandže i sirćeta
Rasvjetljen slučaj