Gastro
4

Tri najskuplja piva na svijetu

Sarajevo-x.com
Vielle Bon Secours; Najskuplje pivo na svijetu
Vielle Bon Secours; Najskuplje pivo na svijetu
Kada se govori o vrhunskom piću, ono što nam prvo na um padne jesu whiskey, vino ili neki brandy. Kada je riječ o pivu, na njega se gleda kao na jeftino piće za široke narodne mase. Ipak, i pivo ima svoje predstavnike u visokoj klasi.

[SLIKA]1[/SLIKA]Tutankhamen Brew

Recept za ovo pivo napravljen je prema receptu i načinu proizvodnje koji je otkrio tim arheologa/egiptologa sa Univerziteta Cambridge u Hramu sunca kraljice Nefertiti u Egiptu. Oni su pronašli malu pivaru u ćošku hrama Sunca i vjeruju se da ju je napravio kralj Akhenaton, Tutankamonov otac.

Arheolozi su potražili savjete od pivara iz Škotske, a samo pivo se proizvodi u laboratorijama na Cambridgeu. Košta oko 52 dolara za jednu bocu i ima ograničenu proizvodnju.

[SLIKA]2[/SLIKA]Samuel Adams' Utopias

Ovo pivo se proizvodi u Bostonskoj pivari i nazvano je po jednom od osnivača Amerike Samuelu Adamsu. Riječ je o drugom najskupljem pivu na svijetu. Jedna boca od 0,7 litara košta 100 dolara. Prodaje se u bakrenim bocama koje liče na kotlove u kojima se pravi pivo.

Udio alkohola u Samuel Adam's Utopias iznosi 25%, što ga čini pivom sa najviše alkohola na svijetu i nalazi se u Guinnessovoj knjizi rekorda. Proces pravljenja piva traje i do 12 godina što mu daje jedinstveni ukus. Proizvodnja je ograničena na 8000 boca godišnje.

Vielle Bon Secours

Ovo ime stoji na stoji na boci najskupljeg piva na svijetu. Jedna bačva košta oko 1000 dolara i može ga se naći samo u londonskom baru Bierdrome. Ako vam ne treba čitava bačva (20 litara), jednu pintu (0,47 l) ćete platiti 78 dolara.