Novi napitak sportista
0

Sok od višnje umanjuje bol u mišićima

Sarajevo-x.com
Sok od višnje mogao bi postati novi napitak sportista, nakon što su naučnici otkrili da ovo piće umanjuje bol u mišićima nakon sporskih aktivnosti, kao što je trčanje.

U studiji koju su proveli američki naučnici učestvovalo je šezdeset zdravih osoba u dobi od 18 do 50 godina. Ispitanici su podijeljeni u dvije grupe i jedna grupa je pila sok od višnje prije sportskih aktivnosti, dok je druga grupa pila neki drugi napitak.

Dobiveni podaci su pokazali da osobe koje su dnevno pile litar soka od višnje nakon napornih vježbi i trčanja nisu osjećale bol u mišićima.

Naučnici smatraju da sok od višnje ima 'moć' da na takav način djeluje na organizam zbog antioksidantnih spojeva kao što je anthocyanins, koji spriječava bol u mišićima, a upravo on daje višnji bordo boju.

Ovakvi podaci, smatraju naučnici, mogli bi pomoći brojnim osobama koje koriste lijekove kako bi umanjile bol u mišićima.

Također, naučnici smatraju da nezaslađeni sok od višnje može umanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti, artritisa, no za to su potrebna dodatna istraživanja.

"Upala mišića je česta pojava kod aktivnih sportista i većina njih koristi lijekove kako bi umanjili bol, ali većina takvih lijekova izaziva nuspojave. Ovakvi rezultati studije će pomoći brojnim osobama, jer sok od višnje je zdrav napitak, koji može zaštititi od brojnih bolesti, a uz to će zasigurno spriječiti upalu mišića nakon napornog treniranja", kazala je Kerry Kuehl, naučnica sa Univerziteta u Oregonu.