Gastro
3

McDonald's odustao od prodaje halal jela u Americi

Anadolija
Foto: AFP
Foto: AFP
Lanac brze hrane McDonald's odustao je od prodaje halal jela u svojim restoranima u Americi.

Američki list “USA Today” piše da će McDonald's ukloniti sa svojih menija sendvič sa piletinom i komadiće pilećeg filea, koji su u McDonald'sovim restoranima nuđeni kao hrana pripremljena u skladu sa islamskim pravilima.

Prema američkim medijima, McDonald's je takvu odluku donio kako bi se više promovisao osnovni nacionalni meni.

Podsjećamo, McDonald's je u aprilu ove godine isplatio 700.000 dolara članovima muslimanske zajednice u Detroitu, koji su optužili kompaniju da prodaje običnu hranu kao “halal”.

Prema pisanju "USA Today", jedan od korisnika McDonald'sovih proizvoda je istakao da je od izvora iz tog lanca brze hrane saznao da njihovo osoblje koristi uobičajene sastojke i kada pravi “halal hranu”.

Halal hrana u McDonald'su je prodavana u njihova dva objekta u gradu Dearbornu u federalnoj državi Michigan gdje živi veliki broj muslimana.

Prema islamskom pravu, odnosno šerijatu, halal hrana mora da ispunjava zahtjeve o porijeklu i načinu pripreme. Naprimjer, meso mora da bude očišćeno od krvi, a životinje moraju biti zaklane na poseban način koji je drugačiji od onog koji koriste u većini zapadnih zemalja.

Ovim je označen kraj prodaje halal proizvoda u McDonald'sovim restoranima u SAD-u koji su time bili vrlo cijenjeni među američkim muslimanima.

Iako je McDonald's prestao da prodaje svoje halal proizvode u SAD-u, ovaj lanac brze hrane i dalje prodaje halal jela u zemljama gdje su muslimani većina kao što je Saudijska Arabija.