Finsko-švedska studija
0

Kafom protiv Alzheimerove bolesti

Sarajevo-x.com
Srednjovječne osobe koje kafu konzumiraju u umjerenim količinama značajno smanjuju rizik obolijevanja od Alzheimerove bolesti, zaključak je studije koju su zajedno proveli finski i švedski naučnici.

"Srednjovječne osobe koje su konzumirale tri do pet šolja kafe dnevno smanjile su rizik od razvoja demencije i Alzheimerove bolesti u kasnijem stadiju života za 60 do 65 posto", kazala je u četvrtak u razgovoru za AFP voditeljica studije Miia Kivipelto, profesorica na Univerzitetu Kuopio u Finskoj i u institutu Karolinska u Stockholmu.

U okviru ove studije istraživači su tokom više od dva desetljeća intervjuisali 1.409 Finaca. Ispitanike starosne dobi oko 50 godina najprije su ispitivali o njihovim navikama konzumiranja kafe, a u njihovoj 65. do 79 godini testirali su im pamćenje. Do tada je ukupno 61 ispitanik obolio od demencije, od kojih je 48 oboljelo od Alzheimerove bolesti.

"Postoji možda jedna ili dvije studije koje su pokazale da kafa može poboljšati memoriju, ali ovo je prva studija koja je fokusirana na demenciju i Alzheimerovu bolest i koja ispitanike prati tako dugo", prokomentarisala je Kivipelto.

Također je dodala kako ipak ostaje nejasno na koji način je umjereno konzumiranje kafe doprinijelo odugovlačenju ili izbjegavanju pojave demencije, ali je i naglasila da kafa sadrži jake antioksidanse, "neprijatelje" Alzheimerove bolesti.

Rezultati nove studije objavljeni su samo dan nakon što su psiholozi sa univerziteta Durham saopćili kako su otkrili vezu između pretjeranog konzumiranja kafe i pojave halucinacija.