Švicarski majstori
0

Izumljena čokolada koja se ne topi

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Švicarci, očevi najpopularnije poslastice na svijetu, usavršili su svoja znanja i umijeća te, kako tvrde, uspjeli riješiti problem sa topljenjem čokolade u rukama konzumenata.

Prema pisanju lista Spiegel, kompanija Barry Callebaut proizvela je čokoladu nazvanu "Vulkan", koja se topi tek na 55 Celzijusovih stepeni.

"Ovo je impresivna ideja", kaže Daniel Burki, finansijski analitičar švicarske banke Zurcher Kantonalbank, komentarišući prospekte prodaje nove čokolade.

Kompanija vjeruje da će "Vulkan" ubrzo postati hit u zemljama kao što je Indija i Kina, gdje se dešava da se proizvodi od čokolade tope i na policama prodavnica, tamo gdje trgovci nemaju dovoljno novca za skupe frižidere.

"Rastuća srednja klasa u zemljama sa takvom klimom, kao što je Kina, želi i može konzumirati čokoladu", oduševljen je Burki.

Kupovina čokolade u Evropi i SAD-u pala je za 2 do 8 posto, a to je još jedan razlog više za proboj "Vulkana" na tržište.