Delikates iz epruvete
0

Francuzi klonirali "crni dijamanat"

FENA
Financial Times piše u četvrtak o zanimljivom pokušaju francuskih naučnika da pomognu jednome posustalom poljoprivrednom sektoru u Francuskoj kloniranjem čuvene vrste tartufa "perigor", poznate među gurmanima i kao "crni dijamant", čija cijena dostiže i do hiljadu eura po kilogramu.

Francuska je prije jednog stoljeća godišnje proizvodila hiljadu tona tartufa, a taj broj je danas smanjio na četrdeset do pedeset tona, piše Financial Times, i prenosi da bi umjesto pod korijenjem hrastova i badema tartufi uskoro mogli nastajati u epruvetama.

Zamisao je da se klonirana pečurka u laboratorijskim uvjetima godinu dana uzgaja uz mladicu drveta, da bi se uspostavila neophodna simbioza koja tartuf čini toliko kvalitetnim, a onda bi ovaj par bio prenesen u prirodne uvjete kako bi sazrijevao.

Iako ideja o kloniranju čuvenog specijaliteta nekim Francuzima zvuči kao svetogrđe, bez novih metoda uzgajanja proizvodnja tartufa u Francuskoj bi do kraja ovog stoljeća mogla sasvim izumrijeti.