{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Francuzi klonirali "crni dijamanat"

F
4.12.2008. u 14:20
0
2
Francuzi klonirali "crni dijamanat"
0
Francuzi klonirali "crni dijamanat"
Financial Times piše u četvrtak o zanimljivom pokušaju francuskih naučnika da pomognu jednome posustalom poljoprivrednom sektoru u Francuskoj kloniranjem čuvene vrste tartufa "perigor", poznate među gurmanima i kao "crni dijamant", čija cijena dostiže i do hiljadu eura po kilogramu.
Francuska je prije jednog stoljeća godišnje proizvodila hiljadu tona tartufa, a taj broj je danas smanjio na četrdeset do pedeset tona, piše Financial Times, i prenosi da bi umjesto pod korijenjem hrastova i badema tartufi uskoro mogli nastajati u epruvetama.

Zamisao je da se klonirana pečurka u laboratorijskim uvjetima godinu dana uzgaja uz mladicu drveta, da bi se uspostavila neophodna simbioza koja tartuf čini toliko kvalitetnim, a onda bi ovaj par bio prenesen u prirodne uvjete kako bi sazrijevao.

Iako ideja o kloniranju čuvenog specijaliteta nekim Francuzima zvuči kao svetogrđe, bez novih metoda uzgajanja proizvodnja tartufa u Francuskoj bi do kraja ovog stoljeća mogla sasvim izumrijeti.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: