1. Koristite integralno brašno
Obično bijelo brašno zamijenite integralnim i od njega napravite bazu za pizzu. Na taj način će te unijeti vlakna i proteine.
2. Kora treba biti tanka
Mnogi vole deblju koru, ali ukoliko želite zdravu pizzu, zaboravite na to. Čak i kad imate tanku koru, moći ćete uživati u okusu glavnih sastojaka pizze, siru, sosu i slično. Također, izbjegavajte pizzu s punjenim ivicama.
3. Napravite vlastiti sos
Kupovni sosevi su puni natrija, šećera i drugih konzervanasa. Zbog toga se preporučuje da napravite domaći sos od pesta, gljiva ili luka. To će poboljšati kvalitet pizze.
4. Pizzu obogatite proteinima
Ako želite ukusnu pizzu, koristite piletinu na žaru, škampe, jaja, grah i druge sastojke bogate proteinima. Time možete zamijeniti prerađene kobasice i druge nezdrave sastojke.
5. Koristite povrće
Korištenjem povrća za pravljenje pizze je sjajan način da ga uvrstite u svoju ishranu. Kada je riječ o povrću, pravila nema, koristite sve vrste.
6. Izaberite nemasni sir
Sir je jedan od glavnih sastojaka pizze, a najbolje je da koristite mocarelu, fetu, rezani parmezan i zrnati sir.
7. Ne pretjerujte sa sastojcima
Umjesto "debele" pizze napravite tanku pizzu s tankom korom i umjerenom količinom sastojaka.
8. Pizzu jedite sa salatom
Kako biste pojeli manje pizze, uz nju servirajte i salatu. To je jednostavan trik za unošenje manje kalorija.
9. Pokupite masnoću papirnim ubrusom
Vjerovali ili ne, uklanjanje masnoće papirnim ubrusom je veoma efikasno. Na taj način ćete ukloniti 50 posto kalorija.
10. Jedite umjereno
Mnogi od nas pizzu mogu jesti u velikim količinama, no, treba voditi računa o zdravlju, jer tijelo nije kontejner. Dobro razmislite da li je zaista potreban četvrti ili peti komad pizze za jedan obrok.