Kulinarstvo
0

"Bosanski kuhar" među osam najboljih knjiga u svijetu

FENA
"Bosanski kuhar" autorice Lamije Hadžiosmanović osvojio je, na 15. finalnoj sesiji žiriranja Gurmand World Cookbook Fair Awardsa u Parizu, Gurmand World Cookbook Awards, čime je izabrana kao jedna od najboljih u svijetu iz oblasti kulinarstva od osam nagrađenih.

Za ovu nagradu u 2009. apliciralo je više od 8.000 knjiga na 40 jezika iz 136 zemalja svijeta.

Knjigu je izdala izdavačka kuća "Sejtarija", koja je najviše i zaslužna za visok kvalitet štampe na posebnom papiru.

Autorica knjige, inače profesorica jezika, Lamija Hadžiosmanović, kazala je da je ovom knjigom željela sačuvati dio bosanske baštine.

"U predgovoru sam pokušala navesti i sve druge bosanske običaje, odnos djece prema roditeljima, načine ophođenja prema komšijama, serviranje i aranžiranje jela i mnoge druge", dodala je.

Obraćajući se prisutnima na danas održanoj pres-konferenciji, na kojoj je istaknuta važnost ove nagrade, autorica je kazala da nijedan recept nije imala zapisan nego je sve iz sjećanja pisala, a najviše problema imala je s mjerama za recepte. Pisala je prstohvat soli, dvije šake brašna, što je kasnije i popravljeno na tačne mjere.

U knjizi prezentirana jela skuhao je i aranžirao vlasnik restorana "Imidž" Mehmedalija Trako Meša. Fotografije je kasnije napravio Mehmed Akšamija.

Jasmina Sejtarija, direktorica izdavačke kuće "Sejtarija", izrazila je zadovoljstvo ovim cjelokupnim projektom, jer nagrada pokazuje da dvogodišnji rad te mnogo finansijskih sredstava koja su bila potrebna za izdavanje ovakve knjige, nisu bila uzalud.

Knjiga na 336 strana donosi oko 200 recepata za tradicionalna bosanska jela. Recepti su podijeljeni u nekoliko kategorija, kao što su - predjela, glavna jela, salate, kolači i napici.