Gastro
19

Bolje preskočite: Kokice za mikrovalnu, paradajz sos, bijela čokolada, boje za hranu...

Klix.ba
Zdrava prehrana bi trebala biti nutritivno bogata i opskrbiti nas svim potrebnima tvarima za pravilno funkcionisanje našeg organizma, poput bjelačevina, masti, vitamina i minerala.

Nažalost, u brzom vremenu kojem živimo, vrlo često posežemo za brzom hranom, industrijskim prerađevinama i "zapakovanim" namirnicama koje su sve samo ne hrana, u smislu nutritivno bogatih namirnica koje nam daju energiju i pomažu našem tijelu da obavlja svoje funkcije.

U nastavku pogledajte neke od takvih, nutritivno osiromašenih namirnica koje u pravilu ne bi trebao jesti niko budući da, ne samo da nas ne hrane, nego mogu predstavljati i ozbiljnu prijetnju za naše zdravlje.

Paradajz sos iz konzerve
Paradajz sos iz konzerve

Konzervirani paradajz sos u sebi može sadržavati određenu vrstu smole koja sadrži hemijsku supstancu bisfenol-A/BPA. BPA je sintetički estrogen koji može uzrokovati hormonski disbalans i probleme sa reproduktivnim sistemom, kao i bolesti srca.

Vještački zaslađivači
Vještački zaslađivači

Vještački zaslađivači mogu biti loši baš kao i obični rafinirani šećer, pokazala su brojna istraživanja, tako da zapravo jedno zlo mijenjate drugim. Aspartam može povisiti šećer u krvi, te dovesti do prejedanja. Čak se vjeruje i da u visokim koncentracijama može uzrokovati čir na želucu.

Bijela čokolada
Bijela čokolada

Bijela čokolada, za razliku od tamne čokolade koja ima svoje prednosti za zdravlje, ne posjeduje zapravo nikakve benefite. Ono što tamnu čokoladu zapravo čini dobrom jeste što veći procenat kakaa i antioksidanata.

Bijeli hljeb
Bijeli hljeb

Genetska manipulacija je učinila da brašno koje danas jedemo nema nikakve veze sa brašnom (i hljebom) koje su jeli naši stari u vremenu kad nije bilo autoimunih oboljenja i hroničnih bolesti u mjeri kao danas. Gluten koji se nalazi u žitaricama kod osjetljivih je ljudi jedan od vodećih uzroka upala u organizmu koje dovode do razvoja autoimunih stanja, kao i različitih alergija.

Kukuruz
Kukuruz

Zrna kukuruza su praktično male spužve za pesticide, a pored toga, njihova nutritivna vrijednosti nije pretjerano zadivljujuća.

Boja za hranu
Boja za hranu

Boja za hranu se često povezuje sa rakom što je u nekoliko navrata potvrđeno istraživanjima provedenim nad životinjama, tako da kolači u šarenim bojama nisu najbolja ideja.

Kokice za mikrovalnu s okusom putera
Kokice za mikrovalnu s okusom putera

Kokice za mikrovalnu poput onih s okusom maslaca npr, mogu predstavljati ozbiljnu prijetnju zdravlju. Brojna su istraživanja pokazala kako one sadrže kancerogene tvari, među kojima je najopasnija perfluorooktanska kiselina koja se nalazi u papirnoj kesi.