Tradicionalna pekijada
106

Vareška peka je tradicionalno jelo koje svake godine okupi goste iz regije

Piše: E. M.
Vareška peka
Vareška peka
Vareška peka specijalitet je Vareša i okolnih mjesta, a za njeno pravljenje potrebna je peka koju u ovom kraju prave u kovačnici u Oćeviji.

Teletina i krompir osnovni su sastojci peke, a na tradicionalnoj pekijadi koja se svake godine održava u Varešu žiri ima težak posao. Admir Čizmo sa svojom ekipom svake godine učestvuje u pravljenju peke.

U razgovoru za Klix.ba je kazao da uvijek presude začini koje biraju takmičari.

"Svaka peka morati imati teleće meso i krompir, a osim toga svakom takmičaru je dozvoljeno da iskoristi još tri sastojka pored začina koje odluči staviti", kazao je Čizmo.

Na ovogodišnjoj pekijadi učestvovalo je više od 30 takmičara, a žiri je ocjenjivao svaki pokret ekipa, od pripreme za pravljenje peke do serviranja.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Recept pobjedničke ekipe, kao i bilo koje druge koja učestvuje na pekijadi, je strogo čuvana tajna, ali osnove pripreme Čizmo je ipak podijelio s nama.

"Peka se ne pravi na vatri, već na žaru, a toplotu doziramo stavljanjem dodatnog drvenog uglja ispod peke ili žari na prsten koji se nalazi na poklopcu peke. Sat i po je potrebno da se ispeče teletina, ali može i bilo koje drugo meso kao što je junetina i janjetina. Osim krompira može se staviti i povrće i začini po želji", zaključio je Čizmo.

Tokom pekijade Varešku peku probaju svi posjetioci i gosti koji dođu iz zemalja regije, a bh. takmičari svake godine odlaze i u druge zemlje na slična takmičenja. Međutim, svi su složni da je Vareška peka unikatna u načinu pripreme.