Iskoristite sezonu šljiva
58

Slatki recept: Pripremite tradicionalnu šljivopitu

N. O.
Foto: Pinterest
Foto: Pinterest
Sezona šljiva trenutno je na vrhuncu, a ukusne plodove ovog voća možete iskoristiti za pripremu različitih jela, počev od džemova i marmelada, do tradicionalne šljivopite za koju recept možete pronaći u nastavku.

Šljive spadaju u niskokalorično voće, mogu se konzumirati sirove i sušene, a od njih možete napraviti raznovrsna jela od džema, pekmeza i marmelade pa do šljivopite.

Donose brojne zdravstvene dobrobiti - bogate su vitaminima A i C, kalijem, kalcijem, magnezijem i antioksidansima, a stimuliraju rad imunološkog sistema, čuvaju zdravlje kože i poboljšavaju sposobnost tijela da apsorbira željezo.

Zdravstveni benefiti, ali i činjenica da na ovim prostorima šljive posebno uspijevaju, uzrokovali su da šljive budu sastavni dio tradicionalnih recepata, kao što je i ovaj koji donosimo u nastavku.

Sastojci:

700 gr šljiva, 5 kašika šećera, 4 kašike brašna ili pšeničnog griza, 2 kašike istopljenog maslaca i malo cimeta.

Priprema:

Šljive očistiti od košpica i razdvojiti polovice u tepsiju obima 25 cm.

Po šljivama ravnomjerno posuti istopljeni maslac, šećer, griz/brašno i cimet, a količine možete prilagoditi svom ukusu ili tome koliko su šljive zrele i slatke.

Peći u već zagrijanoj rerni na 200 stepeni 20-30 minuta ili dok griz/brašno ne "potone" u sok koji puste šljive.

Prije posluživanja poželjno je rashladiti, a može se jesti uz dodatak sladoleda ili šlaga.