Voće koje liječi
17

Pripremite zdravu tortu od borovnice

Borovnice su iznimno bogate antioksidansima i svi stručnjaci se slažu da su mnogo korisne.

Možda i najkorisnije voće na planeti. Sadrže mangan, vitamin C i K. Bogate su kalijem, kalcijem i fosforom. Imaju niski glikemijski indeks i regulišu nivo šećera u krvi. Smanjuju visoki krvni tlak, čuvaju mladost mozga, poboljšavaju rast kose.

Zaista, nema razloga zbog kojeg ne biste uveli borovnice u svoju redovnu ishranu. Borovnice su nezaobilazne u bilo kojem režimu ishrane, čišćenja organizma ili programima mršavljenja. Kada ste u mogućnosti birajte divlje borovnice jer su značajno moćnije od kultiviranih američkih borovnica.

Zato smo za vas pripremili osvježavajuću ali kremastu tortu od borovnica. Za pripremu torte potrebni su sljedeći sastojci:

Baza:

  • 150 g indijskih oraščića,
  • 3 hurme, odkoštene,
  • 1 kašika soka limuna,
  • 1 kašika kakao maslaca, istopljenog.

Krema:

  • 4 supene kašike vode,
  • 4 supene kašike soka limuna,
  • 4 supene kašike javorovog sirupa,
  • 200 g indijskih oraščića, namakanih i ocijeđenih,
  • 100 g kakao putera, istopljenog,
  • 100 g smrznutih borovnica.

U procesoru ili sjeckalici usitnite indijske oraščiće. Potom im dodajte ostale sastojke za bazu i izmiksajte. Smjesu prebacite u kalup za tortu i utisnite dno ravnomjerno. Zatim pređite na pripremu kreme u blenderu. Kakao puter trebate istopiti u toploj kupki (u čistu suhu posudu stavite kakao puter, a ispod nje lončić sa vrelom vodom).

Ubacite sve sastojke osim borovnica i blendajte dok ne dobijete kremu. Dio smjese izdvojite iz blendera, nekih 130 grama, za bijelu crtu na vrhu torte. A u blender ubacite borovnice i ponovo izblendajte smjesu. Ako ne želite bijelu crtu na vrhu torte onda jednostavno izblendajte zajedno sve sastojke za kremu.

Kremu lila boje prebacite u kalup preko baze od indijskih oraščića, pa poravnajte na vrhu. U bijelu kremu dodajte 3 kašike vode i izmiješajte. Zatim pažljivo prelijte bijelu kremu preko lila kreme i poravnajte paletnim nožem ili dnom kašike.

Tortu smjestite u zamrzivač preko noći da se stisne. Kada budete htjeli servirati odledite je pola sata - sat vremena ranije i izrežite čim malo omekša. Nakon toga tortu čuvajte u frižideru. Prije serviranje ukrasite šakom borovnica i čipsom od kokosa, po želji stavite jestivo cvijeće. U zamrzivaču će vam trajati dva mjeseca, a u frižideru 10 dana.

Na Bistro Zdravo Instagram i Facebook stranici možete pratiti novosti ili pronaći jednostavne recepte kako biste zdravu hranu lako napravili sami. Povežite se putem maila [email protected] ili telefona 060 3 48 28 38.