Jednostavna priprema
4

Napravite mirisne hrskave keksiće sa samo četiri sastojka

A. B.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Iako možda djeluje da je nemoguće napraviti ukusnu poslasticu od samo četiri sastojka jer to prije svega zvuči isuviše jednostavno, ipak je istina. Riječ je o mirisnim keksima koji su gotovi za nekoliko minuta, a uz to i poprilično zdravi jer ne sadržavaju gluten.

Pop Sugar piše da se ovi keksići baziraju na kikiriki puteru, a s obzirom na to da su bez glutena u njihovoj pripremi se ne koriste mliječni proizvodi.

Ovaj recept nije samo za iskusne domaćice već ga upravo može pripremiti svako i to samo za 15 minuta. Bitno je napomenuti da se ne serviraju odmah nakon vađenja iz rerne već ih je dobro ostaviti da se ohlade barem 10 minuta na sobnoj temperaturi.

Po želji, keksići se prije pečenja mogu posuti i komadićima čokolade ili kikirikija, ali za osnovni recept su dovoljna samo četiri sastojka.

Za pripremu ovih keksića trebat će vam:

1 šolja kikiriki putera

1 šolja šećera

1 veće jaje

1 čajna kašika ekstrakta od vanilije

Način pripreme:

Pomiješajte sva četiri sastojka u jednoj velikoj zdjeli sve dok se lijepo ne sjedine, a nakon toga oblikujte tijesto u kuglice veličine 2-3 centimetra.

Nakon toga, postavite ih na papir za pečenje s razmakom od barem dva centimetra i nježno ih spljoštite viljuškom u ravni oblik.

Kada ste sve to napravili, pecite ih na temperaturi od 160 stepeni oko 15 minuta ili dok ne doniju zlatno žutu boju. Izvadite ih iz rerne i nakratko ohladite te ih poslužite uz čaj ili neki drugi topli napitak i uživajte.