Od 8. do 18. februara
86

Na Sarajevo Street Food Marketu otkrijte slow food i jedinstvena bh. gastro iskustva

Street Food Market
Street Food Market
Od 8. do 15. februara, u sklopu Sarajevo Street Food Marketa upoznajte slow food koncept i bogatstvo lokalnih sastojaka uz tradicionalne i savremene načine pripreme jela.
Sarajevo Street Food Market je događaj koji će na jednom mjestu okupiti različita gastronomska iskustva iz Bosne i Hercegovine i drugih krajeva svijeta.

Uz podršku Vlade SAD-a kroz USAID-ov Projekt razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini (Turizam), posjetiteljima će u sklopu Sarajevo Street Food Marketa biti predstavljeno nekoliko iskustava, uz mogućnost da saznaju nešto više o bogatom kulturnom naslijeđu koje se krije u tradicionalnim recepturama Bosne i Hercegovine. Pratite društvene mreže USAID Turizam projekta i Sarajevo Street Food Marketa za više informacija.

Slow Food Trebinje: Sinonim za održivu gastronomiju

Udruženje Slow Food Trebinje predstavlja hercegovačke specijalitete. Fuzijom okusa lokalnih sastojaka i tradicionalne pripreme, svi posjetitelji će imati priliku degustirati delicije koje će moći sami pripremiti ili kupiti. Slow Food koncept dio je svjetskog pokreta koji se pojavio kao antiteza brzoj hrani koju pronalazimo skoro na svakom uglu.

Ponuda udruženja Slow Food Trebinje
Ponuda udruženja Slow Food Trebinje


Ovim pokretom se naglašava važnost lokalne kuhinje, podržavaju se mali proizvođači i domaćinstva, te se promovira jačanje lokalne ekonomije kroz održivi sektor poljoprivrede. Ne propustite priliku, uživajte u sjajnoj hrani i iskustvu uz Slow Food Trebinje punih pet dana, odnosno od 8. do 12. februara.

Tri kulinarske radionice: Duh bosanskohercegovačke tradicije

Radionica porodice Ibrišimović: Oživljavanje tradicionalnih jela (10. februar u 15h)

Porodica Ibrišimović bavi se ruralnim turizmom kroz seosko domaćinstvo smješteno u selu Mijakovići-Dragovići-Bobovac (Općina Vareš), jednom od najljepših sela Bosne i Hercegovine.

Delicije porodice Ibrišimović
Delicije porodice Ibrišimović


Ovom prilikom posjetiteljima će demonstrirati pripremu jela crni maslenjak i pita pekmezuša, čije se porijeklo veže za ruralne krajeve centralne Bosne. To su jela koja svojim sastojcima i pripremom pričaju tradiciju naroda i nude jedinstven uvid u bogato kulturno-historijsko naslijeđe. štand vrijedne porodice Ibrišimović i na tanjiru dobijete parče kvalitetnih tradicionalnih bh. jela.

Majstorstvo Aldena Idriza iz Stoca (12. februar u 17h)

Imate li želju degustirati hercegovačku tradicionalnu kuhinju uz začin modernog vremena? Alden Idriz, italijansko-hercegovački chef, donosi recept za jelo koje je prava poslastica hercegovačkih krajeva - stolački jarišti.

Hercegovački specijalitet Stolački jarišti
Hercegovački specijalitet Stolački jarišti


"Jarišti su na stolačkom području pravile tradicionalno nene/bake. Mi ćemo predstaviti jarišti na malo noviji način i dodati domaću stolačku jarčevinu sa Hrguda, listove žalfije/kadulje uz poseban šmek sira iz mješine", poručuje Alden, koji će uz posebnu kombinaciju tradicionalne i moderne kulinarske tehnike donijeti pravo osvježenje i za najizbirljivija nepca.

Kuhinjica iz Banje Luke: Savremeni "twist" na tradicionalne recepte (15. februar u 17h)

Škola kuhanja Kuhinjica iz Banje Luke donosi spoj gljiva i bifteka kroz jelo pljukavac. Pridružite se posebnoj radionici, na kojoj ćete moći degustirati tradicionalnu pastu u sosu od gljiva i bifteka. Ovo je idealna prilika da saznate nešto više o savremenim varijacijama klasičnih balkanskih jela.

Priprema pljukavaca u školi kuhanja Kuhinjica
Priprema pljukavaca u školi kuhanja Kuhinjica


S adresom u Banjoj Luci, Kuhinjica je škola kuhanja koja je uz podršku granta USAID Turizam projekta razvila novo turističko iskustvo. Na ovom mjestu se vrijedno prenosi znanje na mlađe generacije o autohtonim recepturama, ali se istovremeno otvaraju prilike i za turiste da upoznaju iz drugog ugla tradiciju kuhanja i možda u nekoj od evropskih prijestolnica, pripreme posve tradicionalna jela porijeklom iz Bosne i Hercegovine.

“Očekujemo veliki broj posjetitelja, sjajnu zabavu i najbolju gastronomsku ponudu u srcu Sarajeva. Posebno nas raduje činjenica što smo sa brojnim lokalnim partnerima ove godine uspjeli tematizirati festival u duhu 40. jubilarne godišnjice Zimskih olimpijskih igara. Koristimo ovu priliku da pozovemo sve građane i građanke Bosne i Hercegovine i one koji planiraju boraviti u Sarajevu u periodu od 8. do 18. februara, da zajedno proslavimo tradiciju okusa, ritam dobre muzike, sportske aktivnosti i 40. godišnjicu Olimpijade", poručuju iz organizacije Sarajevo Street Food Marketa.

Vlada SAD-a ovom saradnjom nastoji promovirati jedinstvena gastronomska iskustva Bosne i Hercegovine, te poboljšati ukupnu turističku atraktivnost Bosne i Hercegovine. Gastro turizam ili kulinarski turizam značajno poboljšava atraktivnost turističkih destinacija, jer doprinosi diverzifikaciji turističkih proizvoda. Ova niša turizma koja postaje sve poznatija u svijetu, podržava lokalnu ekonomiju, doprinosi promociji malih proizvođača i obrta, te stvara održiv odnos između turističke potražnje i lokalnih zajednica.

Daljim razvojem gastro turizma bit će produžen boravak posjetitelja i povećana stopa potrošnje, naročito tokom zimske sezone, time doprinoseći dinamičnoj i održivoj ekonomiji u Bosni i Hercegovine. Saznajte više na www.turizambih.ba.